Застой в работата на администрацията около изборите тревожи бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
13 Юни 2014 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Застой в работата на администрацията около изборите тревожи бизнеса

София /КРОСС/ Българският бизнес се опасява от застой в работата на администрацията и фирмите са притеснени, че техните въпроси няма да бъдат решавани бързо и компетентно от съответните институции в предизборния и следизборния период. Това показват резултатите от експресна анкета сред членове на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), проведена по повод развитието на ситуацията в страната.
От правилното функциониране на администрацията много зависи правилното функциониране на бизнеса. Затова БТПП отправя послание към администрацията на средно и изпълнителско ниво да полага усилия и с още по- голямо старание да обслужват бизнеса, за да не се почувства така тежко предизборния и следизборния период. Българският бизнес се нуждае от бързо решаване на поставяните въпроси, независимо от предизборната или следизборна ситуация в страната.
Проучването е осъществено по електронен път в периода 5 - 6 юни 2014 година.
По въпроса дали трябва да има предсрочни избори и ако да - кога, 47% посочват, че трябва да има избори до края на настоящата година; 44% смятат, че не са необходими предсрочни избори; близо 7% заявяват, че през есента на 2015 г. трябва да има избори 2 в 1 (местни и парламентарни), а до тогава да работи правителството; само 2% са за избори догодина по това време.
При чести избори администрацията се отпуска и не работи, което не е в интерес на стопанските субекти, споделят почти половината от анкетираните предприемачи. Според едни е по-добре изборите да се състоят в началото на следващата година, според други -незабавно, според трети -не е добре да има избори скоро. Бизнесът се нуждае от повече експертност в управлението, но няма гаранция, че нови избори биха я увеличили, посочват участници в анкетата.
Отчита се, че не е нормално през 12 месеца да се правят избори. Това води и до допълнителни разходи за бюджета. Отчита се и че сегашното правителство, работейки под натиска на бизнеса и политическите партии удържа макроикономическата стабилност. И за в бъдеще са необходими правилни ходове, защото грешките са с тежки последици за икономиката. Обществото трябва да е нащрек защото опитът ни показва, че точно в такива периоди се правят непремерени или лобистки промени в законодателството.
Запитани, какъв смятат, че ще бъде ефектът от предсрочни избори, 48% посочват, че очакват положителен за икономиката резултат; близо 45% очакват отрицателно въздействие; около 7% смятат, че предсрочните избори няма да повлияят на икономическата обстановка. И по този въпрос не се очертава преобладаваща позиция и единомислие. Според споделените мнения за следващото управление има и позитивни, и негативни. Има очаквания за отрицателно въздействие в краткосрочен план и за положителен резултат за икономиката - в по-дългосрочна перспектива.
„Ефектът е заобикаляне на Южен поток, както ни заобиколи СИН поток и вследствие на това: по скъп ток и газ", посочва участник в анкетата. Според преобладаващата част от анкетираните, наложителни са промени, за да се постигне преди всичко по-висока компетентност.
„Реално погледнато при избори се губи около година. Три месеца преди избори държавата се подготвя за тях, три месеца анализира какво се е случило и се рови в миналото, три месеца рокади по ведомства и три месеца опити за рестартиране, а бизнесът се нуждае от спокойствие и предсказуемост", посочва в анкетната си карта участник в анкетата.
Има и споделени опасения, че предсрочните избори ще забавят одобряването от ЕК на оперативните програми за усвояване на европейските фондове, а също и опасения от намаление на кредитния рейтинг на България.