Скандал провали дебатите за парк "Българско Черноморие"
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юни 2014 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скандал провали дебатите за парк "Българско Черноморие"

/КРОСС/ С викове "вън", "крадци" и "мафия" експерти от Министерството на околната среда и водите и Българската академия на науките бяха изгонени от залата на Областната управа в Бургас. Неправителствени организации и собственици на имоти по бургаското крайбрежие бойкотираха общественото обсъждане за създаване на Национален парк "Българско Черноморие".
Протестът, който предшестваше общественото обсъждане, прерастна в скандал, който доведе до изгонването на експертите от Министерството на околната среда и водите и БАН. Въпреки сериозното напрежение, до сблъсъци не се стигна.
Близо 50 протестиращи с плакати "Не на парка" и "Стига толкова рестрикции" влязоха в залата на Областната управа, където вече се бяха събрали кметове и представители на общински администрации от черноморските общини. Преди да започне дискусията председателят на националната асоциация "Българско черноморие" Димитър Канариев обяви бойкот на форума и призова експертите да напуснат залата. След 20-минутни спорове и скандирания "Вън, не ви искаме", "Крадци" и "Мафия" представителите на Министерството и на БАН си тръгнаха.
Протестиращите твърдят, че решението на Народното събрание за спирането на разпоредителни сделки с държавни имоти в Зона А и Б по Черноморското крайбрежие е незаконосъобразно. Това решение беше взето преди една година и сега то прераства в процедура за създаването на Национален парк, който ще обхване 3 области - Добрич, Варна и Бургас. Според протестиращите паркът ще засегне частни общински земи и ще наложи поредните забрани за строителство, съобщи БНР.