Гуцанов: Трагедията в "Аспарухово" се дължи на незаконна сеч и незаконно строителство
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юни 2014 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гуцанов: Трагедията в "Аспарухово" се дължи на незаконна сеч и незаконно строителство

/КРОСС/Трагедията в "Аспарухово" най-вероятно се дължи и на незаконната сеч и на незаконното строителство, заявиха пред Националното радио депутатът от Варна Борислав Гуцанов, който е и бивш общински съветник в града, и бившия му колега Костадин Костадинов.

При нас акълът ни идва, след като се случи такова голямо нещастие, нямам думи, заяви Гуцанов. В качеството си на председател на парламентарната комисия по регионална политика, той се ангажира да помогне във всички области, в които е необходимо.

Положението е много зле, но такива неща се случват навсякъде. Трябва да се вземат адекватни мерки, за да може евентуалните щети да са минимални и да няма човешки жертви, каза той и добави: Не е нормално политиканстването в този момент! Трябва да покажем, че сме нация, че сме обединени!

Общинският съветник Костадин Костадинов припомни, че от 2-3 години предупреждава за незаконната сеч в местността Джанавара в квартал "Аспарухово". Нито полицията, нито прокуратурата, нито Горското управление са реагирали на сигналите му.

Тази трагедия може да се повтори, имаме същия, идентичен казус с циганското село Каменар, което е от другата страна на канала, над Варна. Също имаше гора, която вече я няма. Целият склон под селото вече е превърнат в почти урбанизиран район. Причината за случилото се вчера в "Аспарухово" е комплексна. Първо, огромният дъжд, второ - обезлесената гора и свлачище, и трето - задръстени с боклуци дерета отново от тези цигани. Същото това нещо може да се случи от другата страна на Варна, под село Каменар. Сигнализирах и за Каменар, коментира Костадинов.

Той добави и че жители на квартала също са подавали сигнали за нарушенията, споменати от него, и той е подавал сигнали и за незаконното строителство.

Това население, което стана основна причина за трагедията, ще бъде обект на най-нежни грижи, обобщи тъжната ситуация общинарят.