Слухове за банкови проблеми паникьосват клиенти. Какво прави държавата? (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юни 2014 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слухове за банкови проблеми паникьосват клиенти. Какво прави държавата? (обновена)

/КРОСС/След скандала с Корпоративна търговска банка слуховете за проблеми в банковата система настигнаха и други банки. Днес съобщение за спрени плащания вся паника и събра пред клоновете на Първа инвестиционна банка стотици хора, които търсят отговор.Преди седмица опашка от клиенти се изви и пред централата на Корпоративна търговска банка в София.

БНБ опроверга информацията, а управителят Иван Исквор увери, че БНБ внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор и обеща, че ще използва целия инструментариум и влияние, за да запази неговата стабилност. МВР пък започва разследване на атаката за дестабилизиране на банковата система. по-рано той обяви, че е имало атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани SMS-и, които да обезпокоят хората, масово и на случаен принцип. Целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той.

С настояване за прилагане на цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации от БНБ се обърнаха не само към МВР, но и към прокуратурата и ДАНС.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви пред журналисти, че вече се е консултирал с представители на банковите институции, както и с министъра на финансите, главния прокурор, председателя на ДАНС и президента. Разговорите, по думите му, са затвърдили убеждението му, че банковата система е по-стабилна от повечето в Европейския съюз, а държавата има достатъчно ресурси, за да гарантира финансовата стабилност и да се търси отговорност.

Продължаваме да търсим позицията на държавата в лицето на ДАНС и прокуратурата.

За ИА КРОС от пресцентъра на прокуратурата заявиха, че подкрепят позицията на вицепремиера Йовчев и са взети всички необходими мерки по случая с изпращането на есемеси и интернет атаката. Към момента повече информация не съобщиха. 

Следим състоянието на всички български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция, заяви министър-председателят Пламен Орешарски.

„Вчерашната емисия приключи с доста добри резултати. Десетгодишна лихва под 3,1% е наистина добра оценка за доверието на инвеститорите. Това е една обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", коментира министър-председателят Пламен Орешарски в Брюксел въпроса за новата емисия облигации.

„Около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, в това число - много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", каза министър-председателят.

По думите му е важно банковата проблематика да не влиза в политическото говорене. „Не е хубаво чисто икономическа, банкова проблематика да бъде използвана за очевидно предстоящи кампании", заяви премиерът.