The Times: Великобритания е близо до излизане от ЕС
Секция: СВЯТ
30 Юни 2014 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
The Times: Великобритания е близо до излизане от ЕС

/КРОСС/ Британския премиер Дейвид Камерън и битката му срещу номинирането на Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Еврокомисия приближи Лондон до напускане на съюза и е равносилно на обявяване на война на Брюксел, коментира британската преса.

Вестниците са разделени дали Камерън, или Брюксел имат по-голяма вина за разрива между Великобритания и ЕС. През 2017 г. британците ще гласуват на референдум дали да останат в съюза, или да го напуснат.

„С крачка по-близо до напускането", коментира десноцентристкият The Daily Telegraph.

Заглавието на първата страница на The Times на Мърдок е „Великобритания е близо до излизане от ЕС".

Проевропейският левичарски The Independent описа петъчната новина със заглавието „Камерън е разбит, а Лондон се приближава до излизане от ЕС".

Таблоидът The Sun излезе с патриотичното заглавие „Камерън: Във война сме с ЕС".

Евроскептицизмът сред британците расте непрекъснато. Около 43% от гласоподавателите подкрепяха опита на Камерън да блокира номинацията на Юнкер за най-важния пост в Брюксел, срещу 13% против.

Анализатори смятат, че Камерън все още може да постигне еврореформите, които желае, включително и връщане на част от правомощията на националните правителства. Какво ще предприеме Лондон ще зависи и от разпределянето на останалите постове в ЕС.