Изключиха Израел от Международната федерация на журналистите
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юли 2014 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изключиха Израел от Международната федерация на журналистите

/КРОСС/Изпълкомът на Международната федерация на журналистите изключи Съюза на израелските журналисти от състава си като 14 страни гласуваха „за", а останалите 3 - „въздържал се". Причината за това са нападения над палестинските им колеги. Това стана ясно по време на пресконференция на посланика на Палестина в България д-р Ахмед ал Мадбух. Новината беше потвърдена от Снежана Тодорова, и.д. председател на УС на СБЖ и главен секретар на СБЖ.

Мярката е резултат от поредното ескалиране на израелско-арабския конфликт. То беше предизвикано от тримата изрелски колонисти, които преди два дни бяха открити мъртви.

В следствие на тяхното изчезване беше разгърната кампания от репресии в окупираните от Израел палестински територии и резултатът е 5 убити палестинци, арестувани 575 палестинци, повече от 1300 домове и предприятия са били обискирани от окупационната армия. През това време продължиха и бомбардировките над ивицата Газа, при които загинаха 4 души, а десетки бяха ранени.

Палестинските служби за сигурност през цялото време съдействаха за търсенето на изчезналите израелски граждани, за съжаление, до ефективното им участие не се стигна поради наложените ограничения от страна на Израел. Важно е да се знае, че те изчезнаха в така наречената „Зона Ц" на сигурност. Със „Зона Ц" се обозначават такива части от окупираните палестински територии, които са под пълния военен контрол на израелската окупационна армия. Палестинските сили бяха блокирани, затова отговорността за тримата загинали носи израелската армия", заяви посланикът на Палестина.

Той беше категоричен, че в „Зона А", която е под техен контрол няма инциденти от такъв тип и отбеляза, че палестинската страна настоява да ? се даде такъв контрол и над зоните Б и Ц, за да поемат и там нужната отговорност за случващото се.