МВР става на 135 години
Секция: ПОЛИТИКА
05 Юли 2014 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВР става на 135 години

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи чества 135-годишнината от създаването си. На тази дата е и професионалният празник на МВР.

Тържествената церемония по повод професионалния празник на министерството се състоя пред Паметника на Незнайния войн в присъствието на ръководния състав на МВР, Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, депутати, министри, дипломатически представители, служители и гости.

"МВР е символ на държавността и стабилност за нацията, особено през последната година, когато много от институциите, в това число и парламента, бяха поставени на изпитания, когато често напрежението вземаше връх. Българските полицаи доказаха, че умеят да запазват самообладание и присъствие на духа, дори и в най-тежките моменти", заяви в своето изказване председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

„През изминалата година вие успяхте да съхраните обществения ред по време на масовите протести, при това без да попречите на гражданите да изразят свободно своите виждания. В същото време пазихте държавната граница и предотвратихте неконтролираното разрастване на бежанската вълна", заяви Мерджанов в обръщението си към служителите на министерството.

По думите му България е доказала, че е сигурна граница на Европейския съюз.

Празничен водосвет и ритуал беше отслужен от Браницкия епископ Григорий, който освети знамената на структурните звена на МВР. Венци в памет на загиналите служители бяха поднесени пред Паметника на Незнайния воин от министър Йовчев, политическото и професионалното ръководство на министерството.

За конкретен и съществен принос в работата си през годината над 400 ръководни и редови служители са наградени от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и политическото ръководство на ведомството по случай професионалния празник.