Донецк се готви за отбрана
Секция: СВЯТ
07 Юли 2014 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Донецк се готви за отбрана

/КРОСС/ Опълченците от самоправъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) ще започнат партизанска война в Донецк срещу украинската армия. Това съобщи лидерът на движение „Новорусия” Павел Губаров по време на митинг в Донецк, предаде РИА Новости.

„Нашият многомилионнен град ще бъде атакуван, но силите на опълчението ще дадат отпор. Ние ще устроим партизанска война и ще защитим всеки периметър от града”, съобщи Губарев.

Той отбеляза също, че подкрепя решението на лидера на въоръжените формирования на ДНР Игор Стрелков за пренасяне на основните сили на опълчението в Донецк.

Губарев съобщи за загубите сред опълченците по време на отстъплението от Славянск. Според него, краят на колоната от опълченци е попаднал под артилерийски обстрел, в резултат на което са били убити няколко танкиста, участващи в маневрите. Точни данни за броя на загиналите към момента не се съобщават.

В неделя украинската армия взе под контрол четири града в Донецка област: Славянск, Краматорск, Константиновка и Дружовка. Опълченците, които контролираха градовете по-рано, се преместиха в Донецк.

Киев обеща да не бомбардира Донецк и Луганск, като обяви, че ще използва спецназ за борбата с опълченците в големите градове. В Съвета за национална сигурност и отбрана също съобщиха за намеренията си да блокират Донецк и Луганск. По този начин властите разчитат да принудят опълченците да се предадат.

През изминалата нощ украинските военни обстреляха покрайнините на Луганск. В Краснодон украинската артилерия разруши църква, построена в памет на 80-те  миньора, загинали по време на взрив в мина Баракова на 11 март 2000 г.

В Селидово очевидци съобщават, че „украинската войска разстрелва собствените си войници, отказали да участват в силовата операция”. Донаборниците отказват да воюват и правят опити за бягство от района на бойните действия. Отказалите са войници биват намерени и разстрелвани. Местните жители са в шок от случващото се.