„Южен поток” - от бизнеспроект до арена между Запада и Русия
Секция: Коментари
08 Юли 2014 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Южен поток” - от бизнеспроект до арена между Запада и Русия

/КРОСС/„България подкрепя изграждането на „Южен поток" („Газета"), след като в случая „се намесиха дипломати" („Независимая газета"), но „потокът все още е мътен" („Комерсант"). Така руският печат коментира вчерашните преговори на външния министър Сергей Лавров в София. Първият дипломат на Москва разговаря с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и с българския си колега Кристиан Вигенин.

Основна причина за нежеланието на Европейската комисия да разреши строежа на газопровода в страни от Централна и Източна Европа е, че „Южен поток" не отговаря на Третия енергиен пакет на ЕС, припомня „Газета". Изграждането на тръбата "се превърна от бизнеспроект в арена на геополитическо противопоставяне между Запада и Русия", отбелязва „Известия".

Спирането на строежа от българските власти „под натиска на САЩ и ЕС (...) силно ядоса Москва" и визитата на Лавров „имаше всички шансове да се провали", пише „Комерсант", като цитира източници, близки до руската делегация. Решението на София според вестника е заплаха за „Газпром", тъй като може „да замрази проекта за газови доставки в Европа, запазвайки зависимостта на основното (за Русия, бел.ред.) износно направление от отношенията с Киев".

От България обаче започнали да се чуват „обнадеждаващи сигнали" за съдбата на газопровода". По време на посещението пък „българските официални лица полагаха усилия да изгладят негативния ефект от историята с буксуването на „Южен поток", твърди изданието. Според негов източник и българският премиер, и президентът уверили Лавров, че „подкрепят проекта изцяло, а проблемът е само в Европейската комисия".

Всекидневниците цитират руския първи дипломат, заявил, че Москва разчита Европейската комисия да направи за „Южен поток" изключение от законодателството на ЕС и да не „политизира ситуацията". Българският външен министър Кристиан Вигенин сподели мнението на госта, че „Южен поток" е от значение за енергийната сигурност на България, Югоизточна Европа и целия ЕС, но се изказа доста мъгляво за съдбата на проекта, коментира „Комерсант".

Източник: Дарик