Русия обвини украинска жена-пилот за смъртта на руските журналисти край Луганск
Секция: Русия
10 Юли 2014 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия обвини украинска жена-пилот за смъртта на руските журналисти край Луганск

/КРОСС/ Украинският пилот Надежда Савченко е обвинена в съучастничество в убийството на руските журналисти край Луганск, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки говорителя на руската следствена комисия Владимир Маркин.

“Украинската гражданка Надежда Савченко е обвинена в съучастничество в убийството на журналистите от ВГТРК. Тя бе задържана на територията на Русия”, съобщи Маркин.

“Установено е, че Савченко е военнослужеща във Въоръжените сили на Украйна на служба щурман на хеликоптер Ми-24. Според данни на следствието, по време на военните действия в района на Луганск през юни тази година Савченко е участвала в батальона “Айдар”. След като установила координатите на местонахождението на групата руски журналисти от ВГТРК, тя ги е предала на другите бойци. След това, именно по тези координати е бил произведен минометният обстрел, в резултат на който загинаха сътрудниците на ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин”, съобщи още Маркин.

“Както се изясни, Савченко е без документи и е пресякла границата с Русия като бежанка. При проверката на документите в едно от населените места тя е била задържана за установяване на самоличността, след което се изясни, че тя е заподозряна в убийството на руските журналисти”, отбеляза представителят на следствената комисия, като допълни, че задържането на украинската гражданка е “извършено в пълно съответствие с руското законодателство”.

“Обвинението на Савченко е извършено в присъствието на адвокат и преводач, а за задържането й веднага бе уведомено украинското посолство в Русия. В момента тя се намира в един от следствените арести. В рамките на следствието предстои да бъде установена целта на пребиваването й в Русия”, допълни Маркин.