Стоян Тонев: Актуализацията на бюджета не отстранява причините и последствията
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2014 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоян Тонев: Актуализацията на бюджета не отстранява причините и последствията

/КРОСС/ Лекари, медицински сестри и санитари от цялата страна искат актуализация на бюджета на Здравната каса. Днес (11 юли) между 12 и 12:30 те ще изразят своя протест и своето несъгласие с това, което се случва в сферата на здравеопазването.

Зам.-кметът на София по здравеопазването ген. Стоян Тонев каза в сутрешния блок на БНТ, че болниците са търговски дружества по закон, но нямат право да фалират и нямат право да формират печалба.

"Определението фалит не е точно за една болница, тя просто спира да работи и затваря", каза той. Според него актуализацията на бюджета е решение, което не отстранява причините и последствията.

Ген. Тонев каза още, че всяка промана в здравеопазването е много чуствителна, и за да се направят реални промени, те трябва да започнат още в началото на мандата на правителството и да са приоритет за правителството.

"Когато има кризисно положение, нещата трябва да бъдат решавани на момента. Ако системата бъде оставена да рухне, после ще е много по-трудно. Системата трябва да бъде опростена така, че всеки човек трябва да има достъп до нея и да няма финансови проблеми при достъпа си до здравеопазване.", заяви Тонев.

Председателят на БЛС в УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов каза от своя страна, че всички негови колеги от болницата ще излезат на символичен протест. Той посочи, че този протест и иницииран от университетските, общинските и областните болници.

Столичната колегия на БЛС ще заседава и ще излязат с анонс към протестът. Според проф. Богов нещата в случая имат много по-дълбок корен.

Той смята, че винаги могат да бъдат намерени средства за здраве и, че здравната стратегия на една държава е нейна национална задача.

Проф. Богов каза, че у нас е необходима генерална реформа, моделът е сгрешен още от годините, в които са приети клиничните пътеки в здравеопазването.