В Индия ще строят плаваща слънчева електроцентрала
Секция: Технологии
14 Юли 2014 19:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Индия ще строят плаваща слънчева електроцентрала

/КРОСС/ Едно от главните условия за построяване на мощна слънчева електростанция е наличието на голяма площ, върху която трябва да се разположат слънчевите панели. Някои страни, като например Индия, не могат да си позволят да използват ценната земна повърхност за подобни проекти. За решаването на този проблем е предложено инженерно решение за построяване на плаваща слънчева електроцентрала.

Новата електростанция трябва да генерира целогодишно електрическа енергия генерира минимум 50 мегавата - една от най-големите инсталации в света, която ще заема около 1,27 милиона квадратни метра. Преди построяването на основната слънчева електроцентрала, в едно от индийските езера ще бъде изградена подобна централа, но с по-малка мощност.

Плаващите платформи трябва добре да бъдат укрепени във водата, за да се предотврати разлюляване и разрушаване на конструкцията. Инженерите работят и върху осигуряване безопасността на съоръжението при силен вятър.

Цената на този интересен проект е в размер на около 64-72 милиона американски долара. Строителството трябва да започне през есента тази година. Наистина интересна идея, за реализирането на която ще са необходими нови инженерни решения, пише Kaldata.com.