ДАНС залови разпространители на порно с малолетни
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юли 2014 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАНС залови разпространители на порно с малолетни

/КРОСС/ На 09.07.2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност" със съдействието на органи на МВР, под ръководството на Районна прокуратура - Червен бряг, проведоха специализирана операция на територията на област Плевен за противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца в интернет. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 159, ал. 3, във вр. с ал. 2 от НК.

При извършените процесуално-следствени действия на един адрес са намерени 2 броя преносими компютри и 3 броя стационарни компютърни конфигурации. Иззета е една от стационарните компютърни конфигурации, на която е установено наличие на инсталирани софтуерни продукти „emule" и файлове със съдържание, относимо към предмета на образуваното досъдебно производство.

Задържано е едно лице - български гражданин, собственик и ползвател на IP-адреса, чрез който е реализирана незаконната дейност. Установено е, че лицето, посредством софтуерни продукти „emule" и чрез връзка „peer to peer" е разпространявало файлове, съдържащи порнографски материали на лица, ненавършили 16-годишна възраст.

На 10.07.2014 г. служители на ДАНС, под ръководството на Районна прокуратура - Плевен, проведоха специализирана операция на територията на гр. Плевен за противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца в интернет.

При извършено претърсване на жилище в града е открита и иззета компютърна конфигурация, във файловата структура на чийто хард диск са установени видео-файлове с порнографско съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица. Установено, е че чрез софтуер за споделяне „EMule" са придобивани, съхранявани и разпространявани файлове с въпросното порнографско съдържание.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 159, ал. 4, във вр. ал. 1 и ал. 2 от Наказателния кодекс.