Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас
Секция: ИКОНОМИКА
15 Юли 2014 21:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас

/КРОСС/ Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции. Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици, пише в."Монитор".
IT специалистите заемат едно от челните места в класацията за най-търсените професии в България през тази година на международната ЧР компания „Менпауър". Нуждата от кадри обаче там е изключително голяма, тъй като секторът се развива стремглаво. През миналата година приходите на 22 компании в сектора са скочили с 40 на сто до 193,2 млн. лв.

Сред най-търсените професии са още инженерите, квалифицираните работници - шивачки, строители, дърводелци, водопроводчици и т.н., мениджърите, както и счетоводителите и финансистите, показва класация на международната компания за подбор на персонал.

Вариантите за решаване на проблема с недостига на кадри у нас са няколко, твърдят специалистите. „Капацитетът на образователната система за подготовка на IT кадри да се увеличи минимум три пъти - от сегашните 2000 специалисти на година до поне 6000 на година", казват от БАСКОМ. Друг вариант е преквалификация на кадри. Третият - посочван все по-често от специалистите, може да се реализира още по-бързо - внос на кадри от чужбина, включително и от Азия.