Среща на върха на ЕС ще попълни висшите постове на Eвропарламента
Секция: СВЯТ
16 Юли 2014 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща на върха на ЕС ще попълни висшите постове на Eвропарламента

/КРОСС/ В сряда в Брюксел ще се проведе извънредна среща на върха на Европейския съюз, на която трябва да бъдe определено кои кандидати ще бъдат издигнати за някои от най-висшите постове в ЕС.

Номинация ще бъде направена и за наследника на Катрин Аштън като върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, съобщава Reuters. Заемащият поста ще изпълнява и ролята и на първи вицепрезидент на Европейската комисия.

Като фаворит за поста е сочена италианският министър на външните работи Федерика Могерини, но през последните седмици водещи западни издания твърдяха, че шансове има и Кристалина Георгиева.

На италианската кандидатура се противопоставят Полша и балтийските страни, тъй като според тях Могерини е прекалено приятелски настроена към Русия. Според италианското издание "Кориере дела сера" те ще бъдат едни от държавите, които ще се опитат да блокират нейната номинация.

Във вторник висшестоящ източник от италианското правителство заяви, че страната ще настоява за явно гласуване за избор на нов върховен представител, ако досега използваният консенсусен метод не успее да излъчи наследник на Аштън.

"Могерини има анонимната подкрепа на всички социалистически лидери. Ако има възражения, то върховният представител може да бъде избран чрез мнозинство", заяви Сандро Гоци, държавен секретар по европейските въпроси на Италия. Той припомни, че новият председател на Европейската комисия също беше избран чрез мнозинство.

Полша също предлага своя външен министър Радослав Шикорски за наследник на Аштън. Според някои западноевропейски правителства обаче той заема твърде антируска позиция, след намесата на Москва в Украйна.

Сред спряганите имана за нов външен министър на ЕС е и настоящият български еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи Кристалина Георгиева. Освен че ще задоволи исканията на страните, които са против кандидатурата на Могерини, Георгиева ще е подходящ избор и за страните от Източна Европа, заради техните оплаквания, че не са добре представени по върховете на ЕС, се казва още в публикацията на италианския вестник.

На срещата трябва да бъде обсъден и следващият президент на Европейския съвет. Според дипломати обаче изборът на наследник на Херман Ван Ромпой може да бъде отложен за след лятната почивка на институцията. Най-вероятно е поста да заеме датският министър-председател Хеле Торнинг-Шмид. Франция обаче се очаква да се противопостави на нейната кандидатура, тъй като Дания не е страна от еврозоната, а по право президентът на Европейския съвет председателства и срещи на валутния съюз.

Освен висшите постове в ЕС на срещата трябва да бъде обсъдена и продължаващата криза в Украйна. Според европейският комисар по разширяването Щефан Фюле ако е необходимо, може да бъдат приети нови санкции срещу Русия.

На предишната среща на върха през юни лидерите на страните от ЕС предупредиха Москва, че може да се изправи пред нови ограничения ако не бъде успокоена обстановката в източните части на Украйна.