НС ще разгледа промените в Закона за защита на конкуренцията
Секция: ИКОНОМИКА
16 Юли 2014 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС ще разгледа промените в Закона за защита на конкуренцията

/КРОСС/ Комисията по икономическа политика в Народното събрание ще заседава за пореден път по промените в Закона за защита на конкуренцията, след като в пленарна зала миналия петък, не беше преодоляно ветото на президента.

Спорните текстове засягат предимно търговските вериги и българските производители и доставчици.

Мотивите на президента, че промените не гарантират в достатъчна степен интересите на потребителите и ще доведат до по-високи цени на крайните продукти до оглушаване на конкурентната среда, Румен Гечев от Левицата опроверга така: Ограничаваме монополното положение или по-голямата пазарна сила, която се изразява в по-голяма мощ на дадена фирма в преговорите със своите контрагенти.

Представителни организации на българските производители също се обявиха срещу промените в Закона, част от които предвиждат оповестяване на договорите на компании с повече от 50 млн. лв. годишен оборот и таксите, които търговците събират. Председателят на браншовия съюз на хлебопроизводителите Марияна Кукушева обясни:

Няма да имат право да начисляват такса "Боулинг турнир", такса "Рожден ден". Няма да имат право. Надявам се да нямат право да начисляват такса "Нов магазин от групата на..." . Това е колониално поведение спрямо българския бизнес.

Делян Добрев коментира позицията на ГЕРБ срещу промените така: Няма спор в това, че трябва да се направи нещо в посока защита на българските производители, но споделяме опасенията на президента, че той не защитава интересите на потребителите.