Следващата версия на Windows ще гради „умни мостове” между двата интерфейса
Секция: Технологии
17 Юли 2014 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Следващата версия на Windows ще гради „умни мостове” между двата интерфейса

/КРОСС/ Microsoft съсредоточава все повече усилия върху разработката на следващата версия на Windows. Една от ключовите промени ще е изграждането на "умни мостове" между класическия и новия интерфейс, които са познати в момента от Windows 8.1, казва ръководителят на отдела за Windows маркетинг Тони Профет.

"В момента работим усилено по следващата версия на Windows. Не мога да я обявя официално, но мога да споделя някои новости в нея, които мислим да добавим", казва Профет, цитиран от онлайн изданието CNET, по време на конференцията Worldwide Partner Conference на Microsoft.

Прословутото старт меню, което изчезна в Windows 8 и се завърна само във формата на бутон за новия старт екран в Windows 8.1, отново ще бъде променено. То ще комбинира както част от класическото меню, познато от Windows 7, така и плочките от началния екран на Windows 8.

"Това меню е по-добро, защото има Live Tiles и директен достъп до модерните приложения", казва Профет. Това е само малка част от плановете на Microsoft. Компанията възнамерява да направи доста повече, за да сближи модерния интерфейс с класическия десктоп.

Една от по-сериозните промени ще е възможността т.нар. модерни приложения да се отварят в прозорци на класическия десктоп. В момента те могат да работят само на пълен екран като обикновени мобилни приложения или в най-добрия случай да бъдат поставени редом едно до друго чрез функцията за разделяне на екрана.

"По този начин потребителите ще могат да работят с няколко модерни приложения едновременно или пък да комбинират модерни с класически програми", казва Профет. Приложенията ще могат да се комбинират и във всички останали режими на поделяне на екрана.

Теоритично ще е възможно на монитор с достатъчно висока резолюция да се отворят три модерни приложения и класическият десктоп на четири отделни екрана, като същевременно на самия декстоп вървят няколко прозореца с други модерни приложения и традиционни програми. Друг е въпросът доколко всичко това би било практично и удобно за работа.

Макар и да не го признава официално, компанията явно е забелязала, че преобладаващата част от потребителите на Windows 8/8.1 използват предимно класическия десктоп и досегашните опити на Microsoft да привлече вниманието им към новия интерфейс не са особено успешни.

Затова софтуерният гигант се насочва към предоставяне на възможност за използването на модерните приложения в класическата среда. Той беше против това в началото, тъй като смяташе, че по този начин ще отдалечи потребителите от новия интерфейс. Всъщност, това може би е най-лесният начин да им покаже, че той съществува и има своите ползи.

Профет не конкретизира кога Windows 9 ще бъде готов. По неофициални данни се очаква това да се случи следващата година, като не е изключено през тази есен да има още едно безплатно обновление на Windows 8.1.