Изтича забраната за строежи край брега
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юли 2014 20:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изтича забраната за строежи край брега

/КРОСС/ Отново заплаха пред българското Черноморие. След като преди година Народното събрание гласува мораториум за продажби и строежи в земите край брега, сега забраната изтича.
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Така Колю Желязков разказва как изкопал кладенец край морето и го санкционирали. В същото време в най-апетитните кътчета по морето никнат палати, а наказани няма.
Инвестиционният бум през годините не пожали Камчийските пясъци, околностите на Карадере, уникалните пясъчни дюни по цялото Черноморие. Знайни и незнайни предприемачи се домогнаха до най-девствените плажове чрез спорни заменки на смешни цени. След поредица скандални случаи през миналата година недоволството на природозащитниците изригна по улиците, а Народното събрание се принуди да гласува мораториум. Забраната за разпоредителните сделки и строителството по морето беше със срок 1 година. Тя изтече.
Държавните земи край брега са около 30 хиляди хектара. На практика тези имоти биха могли да преминат в ръцете на инвеститори.
Неслучайно забраната беше предвидена за 1 година. През това време държавата трябваше да организира създаването на Националния парк "Българско Черноморие". Засега обаче това намерение удря на камък.
Територията на парка е около 50 хиляди хектара. Тоест по тези сметки само за охрана ще са необходими над 30 души. С всичко останало годишната издръжка на защитената територия ще възлиза на над 1 милион лева. Срещу създаването на парка скочиха и от морските общини, тъй като това щяло да убие бизнеса.
В предизборния хаос никой не се наема да отговори кой и как ще опази природата по морето, съобщи Нова телевизия.