Представят сборника "Български фолклор от Северното Приазовие"
Секция: КУЛТУРА
22 Юли 2014 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представят сборника "Български фолклор от Северното Приазовие"

/КРОСС/В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей /ИЕФЕМ/ при БАН днес ще бъде представен сборникът "Български фолклор от Северното Приазовие". Събитието е от 17.00 часа в зала "19" на Института. Представянето на сборника е в рамките на двустранен проект между ИЕФЕМ-БАН и Националната академия на науките в Украйна. Съставител на изданието е д-р Оксана Борисовна Червенко - старши преподавател в Института по филология и социални комуникации към Бердянския държавен педагогически университет.

Книгата съдържа теренни записи от различни жанрове на българския фолклор от Бердянски, Приазовски и Приморски район на Запорожка област в Украйна. Сборникът е опит да се представи съвременното състояние и функционирането на фолклорни образци, все още актуални за културата на приазовските българи. В него са поместени записи на фолклорни текстове от 22-ма респонденти, направени от Оксана Червенко от 2007-а до 2011-а г. в град Бердянск и в села в Бердянски, Приазовски и Приморски район.

Към книгата е приложен и диск със записите, осъществени на терен, част от които публиката ще може да чуе на представянето.