Политическите консултации се провалиха
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юли 2014 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политическите консултации се провалиха

/КРОСС/ГЕРБ и „Атака" не уважиха поканата на председателя на НС Михаил Миков за консултации, насрочена за 12.30 часа днес, и до решение за работата на парламента до оставката на правителството не се стигна. Според публикации в медиите премиерът ще депозира оставката още утре, а в четвъртък тя ще бъде гласувана от НС. Че това може да се случи след утрешното заседание на Министерски съвет, допуснаха и депутатите от БСП Атанас Мерджанов и Мая Манолова, като уточниха, че това е по преценка на премиера.

Манолова допълни, че не е разговаряла лично с премиера, за да бъде сигурна в датата и часа на оставката, но така или иначе всички от БСП заявиха, че такива са уговорките за сроковете и след консултациите при президента Росен Плевнелиев определените срокове ще бъдат спазени - ще има оставка до края на тази пленарна седмица.

Така става ясно, че правителството ще работи в оставка до 5 август, когато се очаква и държавният глава да излезе с обръщение към нацията за основните приоритети в работата на служебния кабинет. Съответно на 6 август да се разпусне и 42-то Народно събрание.

Дали утре ще има кворум в НС не е ясно. В програмата на народните представители има висящи важни закони, свързани с кредитните институции и различни законопроекти.

„Въпреки провала на консултациите, утре ще имаме заседание - дали ще им кворум зависи от това, дали депутатите от ГЕРБ ще присъстват в зала. Във всички случаи ще бъдем в пленарна зала с готовност да гласуваме всички тези законопроекти, които бяха включени предходната седмица, по които остана гласуване", допълни още Мерджанов. Атанас Мерджанов заяви, че са готови да обсъждат и други законопроекти, „ако има волята от страна на ГЕРБ".