Плевнелиев харесал човек от научните среди за премиер
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юли 2014 21:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев харесал човек от научните среди за премиер

София /КРОСС/ С наближаването на деня, в който правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка, логично се появиха и различни версии за състава на служебното правителство на президента Росен Плевнелиев.
Президентът е разговарял за премиерския пост с представител на научните среди, който е компромисна личност. Като най-близък до това описание се смята председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Като бивш министър на образованието в правителството на Бойко Борисов неговото име се обсъждало и за служебен министър. По неофициална информация обаче през последните дни все по-сериозно се говори, че служебен образователен министър ще бъде секретарят на президента за наука и здравеопазване Анна-Мари Виламовска. Причината за това са именно разговорите с Воденичаров да поеме поста на служебен премиер.
Имената на бъдещите служебни министри трябва да станат ясни до 6 август, когато ще се състои предаването на властта. Засега за служебен вътрешен министър се спряга Димитър Георгиев, бивш зам. вътрешен министър в правителството на ГЕРБ. Фаворит за здравен министър е бившият началник на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, който в момента е заместник на Йорданка Фандъкова.
Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев вероятно ще поеме военното ведомство. Преди да стане депутат, той беше зам.-началник на отбраната. Най-обсъжданото име за външен министър е това на посланика ни във Великобритания Константин Димитров, който беше заместник-външен министър в правителството на ГЕРБ и на Иван Костов. В момента той е в отпуск.
Финансов министър почти сигурно ще бъде подуправителят на БНБ Калин Христов, който заемаше същия пост и в предишното служебно правителство на Плевнелиев.
Държавният глава със сигурност отново ще разчита на дясната си ръка Екатерина Захариева за служебен регионален министър и вицепремиер. Тя е съпруга на един от основните бизнес партньори на Росен Плевнелиев в строителния бизнес, пише "Сега".