Списъкът на изделията и технологиите с двойна употреба, подлежащи на контрол при внос, е осъвременен
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юли 2014 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Списъкът на изделията и технологиите с двойна употреба, подлежащи на контрол при внос, е осъвременен

/КРОСС/ Министерският съвет осъвремени Списъка на продуктите, свързани с отбраната и Списъка на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос. Целта е да бъдат отразени актуалните изменения, съответстващи на Общия списък на оръжията на ЕС и на международните режими за експортен контрол в националното законодателство.

Списъкът на продуктите, свързани с отбраната, е изготвен в изпълнение на чл. 12 на Общата позиция 2008/944/ОВППС на Съвета на ЕС, определяща общи правила за режим на контрол върху износа на военни технологии и оборудване и е идентичен с публикувания през 2014 г. актуализиран Общ списък на оръжията на Европейския съюз (OB, С107/1 от 09.04.2014 г.). Общият списък на оръжията на ЕС служи за основа при приемането на националните списъци на контролираното военно оборудване и технологии на държавите от съюза.

Списъкът на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос, е прецизиран по отношение на токсични химически вещества и техните прекурсори и е приведен в съответствие с разпоредбите на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. В Списъка на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос, са отразени и приетите през 2013 г. промени в съответните списъци на международните режими за експортен контрол.