Пожарникарите готвят протести
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юли 2014 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пожарникарите готвят протести

/КРОСС/ Пожарникарите подготвят протестни действия. Причината за тяхното недоволство е наредба, която сериозно ще затрудни тяхната работа. Докато преди държавата имаше проблем с остарялата противопожарна техника, сега назрява проблем с личния състав. При пожар всяка загубена минута се измерва с големи материални щети и човешки животи. С новия Закон за МВР и предлаганите наредби към него, при пожар спасителният екип ще трябва да е в минимален състав от 2 души. При гасене на вътрешен пожар или огън в опасна зона, огнеборците трябва да стоят на разстояние и да чакат подкрепление от най-близката противопожарна служба, предава Нова телевизия.

„Ние имаме съседни районни служби на по 20-30 километра. Докато дойдат, това е време. Ако на някого му гори къщата и да дойдат пожарникари, които да стоят и да кажат, че няма да гасят, това е абсурдно", категоричен е Венцислав Станков - вицепрезидент на НСПС "Огнеборец" и допълва, че по този начин пожарникарите са изправени пред ситуацията да отидат на произшествие и да не могат да помогнат на хората.

Огнеборците се страхуват, че с новите правила напрежението около екипите на спешната медицинска помощ може да обхване и структурите на пожарната.

„В почти всички европейски страни минималният брой пожарникари в екип, реагиращ на сигнал за произшествие е четирима души", добавя Станков.

Снимка: Булфото, всички права запазени