НС гласува оставката на кабинета
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2014 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС гласува оставката на кабинета

/КРОСС/Решението за оставката на премиера Пламен Орешарски и оглавяваното от него правителство ще бъде включено в програмата на Народното събрание днес, но само при наличието на кворум.

Ако ГЕРБ изпълни обещанието си, че ще влезе в пленарната зала, ако има точка за оставката на кабинета, кворум би трябвало да има. Те потвърдиха това и минути след депозирането й.

Оставката на кабинета „Орешарски" вече постъпи в Народното събрание и още вчера председателят на парламента Михаил Миков съобщи, че е готов да предложи днес включване в седмичната програма на НС обсъждане на решение за нея, но само при наличие на кворум. Първо трябва да се гласува точката да бъде включена в програмата на парламента, а самото гласуване на оставката може да бъде и днес, но може да бъде и утре.

Депутатите от "Атака" също ще влезат в парламента, за да гласуват оставката. Според Волен Сидеров, коментира, че оставката е била логична, и че се е чакала от дълго време. 

От БСП са готови да разискват решението на премиера, а от ДПС коментираха, че няма процедурни пречки оставката на правителството да бъде разгледана - нужен е единствено кворум. Заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов дори изрази надежди, в деня, в който ще е гласуването, да се създаде някаква хипотетична възможност да се приемат някои належащи закони.

В проектопрограмата на НС, която вчера не беше гласувана заради липсата на кворум, са актуализацията на бюджета на Здраванта каса, промените в Закона за управление на отпадъците, промените в Закона за защита на конкуренцията, криминализирането на слуховете за банките, както и промените в т.нар. Закон за офшорките.

Правителството си тръгва, защото му е дошло времето, а не защото е свалено, смята председателят на парламента Михаил Миков.