Георги Кадиев: БСП не е семейна партия, нито под чехъл, нито на ДПС
Секция: Интервюта
24 Юли 2014 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Кадиев: БСП не е семейна партия, нито под чехъл, нито на ДПС

/КРОСС/ Каква е най-спешната промяна, от която БСП се нуждае?

- Много рязко откъсване от статуквото и преминаване към ново поведение. Няма по-лошо от мимикрия на промяна. БСП няма нужда от нито от Станишев 2, нито от Дъбов 2. Единственият шанс на БСП за бързо съвземане и добро представяне е изцяло ново ръководство, което не е укоримо по никакъв начин във връзки или зависимости било от старото ръководство, било от каквито и да е корпоративни зависимости. И тук съветвам хората не просто да слушат какво говорят кандидатите, а да гледат какво поведение са имали.

Иначе сега кандидати за "активни борци" много. В средносрочен план основна цел е възстановяване на колективно вземане на решения- Изпълнителното бюро и Националния съвет да не са просто печат към решенията на един кръг около председателя, а да поемват функциите си на мотор за политики. Масирано демократизиране на процеса на вземане на решения- чрез вътрешнопартийни допитвания и вътрешнопартийни избори. Няма по-важно от гласа на редовия член и този глас трябва да се чува всеки ден, не веднъж на 4 години, когато реди листи

Как ще върнете към БСП загубените симпатизанти в предизборната кампания?

- С характер и поведение. Аз нямам от какво да се срамувам. Не просто съм ходил при протестиращите, а съм минавал през тях, спорил съм с часове с тях. Плюли са ме, викали са ми червен боклук, но това е начина да спечелиш уважение и на противниците си- лице в лице. И като не ги лъжем в ангажиментите си- защото когато кажем, че сме за нов морал, а издигаме Пеевски - кой да ни повярва? Когато правим референдум за Белене, а после не обелваме дума- кой да ни повярва? Затова всеки кандидат да даде отчет къде е бил в тези битки през тази година и какво поведение е имал.

Нужна ли й е на БСП "Коалиция за България"?

- Да. БСП трябва да обединява, не да разединява. Да изхвърлим партии сега означава директно да ги пратим при АБВ. Това ли искаме? Друг е въпросът, че те трябва да си заслужат местата в парламента, не просто да се возят безплатно на влака БСП. Сега вече има и преференциален вот, така че - да се доказват.

Чие беше, според Вас, правителството "Орешарски" и какъв е ефектът върху БСП от него?

- Кога имаше такова правителство? Аз нито го чух, нито усетих. Ние го подкрепихме като наше, макар че в него имаше министри и от СДС, и от НДСВ, и дясната ръка на Кунева, и от партията на Стефан Софиянски, и Гергьовден... Как се появиха и по какви критерии никой не обясни на БСП.

И естествено, в последните седмици правителството откровено предаде БСП и мина на страната на ДПС и ГЕРБ. Не виждам никаква друга причина да предлагат актуализация на бюджета, само за да вдигат топката на ГЕРБ да атакува.

Каква ще е коалиционната политика на партията под Ваше ръководство? Възможно ли е ново управление с ДПС? С ГЕРБ? С АБВ? С "България без цензура"? С Реформаторския блок?

- Да се каже, че БСП ще победи на тези избори, е политически цинизъм. Една от онези лъжи, за които споменах по горе. БСП трябва да си изживеее пречистването и катарзиса, и това ще стане в опозиция, за да подготвим основата за бъдещи победи. Аз мога да обещая кръв, пот, сълзи и да сме силна опозиция. Разбира се, България е над всички нас и ако единственият изход за стабилно правителство е участие на БСП, ще го обсъдим. Но по принцип трябва да се готвим да сме читава опозиция.

Има ли Делян Пеевски кандидат за председател на БСП?

- Не го познавам, не знам с кого от кандидатите какви отношения поддържа. Но ако Пеевски или ДПС направят опит да превземат БСП, ще вземем мерки много бързо. Никой не заповядва на БСП и никой не подчинява БСП, освен самата БСП. Ние не сме нито семейна партия, нито партия под чехъл, нито подчинена партия на ДПС. Ще се опитаме да имаме нормални работни отношения с всички партии, да имаме зона на политически партньори, и дотук.

Как ще гарантирате, че БСП няма да остане част от модела "Пеевски" или да съучаства в подобна коалиция?

- Единствено с биографията и с името си. Аз искам като погледна назад след четири години, нещо да е останало след нас за поколенията. Не коалиция с Пеевски и подобни и не разсипване на държавата.
Освен това, ако спечеля, до средата на 2015 ще поискам нов пълноправен конгрес, макар че този мандат е до 2016. Там, ако съм сбъркал, просто ще ме сменят.

Според вас трябва ли да бъде спасена КТБ и как?

- Противник съм на всякакво специално законодателство. Имаме добри закони и безобразен банков надзор. Трябва да се изпълнява сегашния закон. БНБ има до 6 месеца да държи банката под специален надзор и да я оздрави, като първо започне с разговори с настоящите акционери. Макар че съм скептик за това как оманците ще ни оправят - според мен те просто трупат биография на добро поведение, не си представям да извадят 1-2 милиарда лева, без да им е ясно за какво. Ако не стане по този начин или не се намери друг начин за оздравяване, се преминава към несъстоятелност и продажба на масата на несъстоятелността.

 

Биляна Рилска

„Дневник”