МВнР на Русия: Киев действа в разрез със задачите за обективно разследване
Секция: СВЯТ
24 Юли 2014 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР на Русия: Киев действа в разрез със задачите за обективно разследване

/КРОСС/ Представителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че „в Русия, както и в цял свят, не стихва болката, предизвикана от гибелта на невинните пътници на малайзийския  Boeing 777 в Източна Украйна“. В същото време властите в Киев не желаят „да послушат гласа на разума и да прекратят огъня, което представители на опълченците неведнъж са предлагали“, подчертава се в заявление на дипломата, публикувано на официалния сайт на ведомството, съобщи РИА Новости.

„Киевските представители смятат за необходимо всеки ден и час да отправят абсурдни и безпочвени обвинения към Русия вместо да съдействат за пълно и безпристрастно международно разследване на причините за катастрофата, с максимална гласност на резултатите“, се казва още в заявлението.

Вместо това, според някои данни, силовите украински ведомства, без да уведомят международните организации, извършват някаква скришна дейност както с носителите на информацията от украинските диспечерски служби – военни и граждански, така и с нейните сътрудници, каза Лукашевич. Това очевидно е в разрез със задачите на обективното и безпристрастното разследване, отбеляза говорителят и добави, че това не се случва за пръв път.

Руският дипломат отбеляза, че въпреки обещанията, киевските власти досега не са представили резултати от разследването на стрелбата на Майдана в центъра на Киев по време на безредиците през февруари, нито при разследването на трагедията в Одеса.

„За съжаление, информационно табу е наложено  върху това което се е случило, както и върху това, което в момента се случва в Източна Украйна. На първоначалния мирен протест на хората, които искаха да бъдат съблюдавани правата им, Киев отвърна със стрелба от оръжие за масово поразяване по градове и села“, подчерта Лукашевич.

Руското външно министерство отново призовава страните в конфликта в Украйна към незабавно прекратяване на огъня. „Това е необходимо за осигуряване на условия за пълно разследване на трагедията със самолета в Украйна“, заяви Лукашевич.