Комисия не доказа разговор „Мишо Бирата”
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2014 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисия не доказа разговор „Мишо Бирата”

/КРОСС/ Специалната анкетна парламентарна комисия, която проучваше изтеклия разговор между бившия премиер Бойко Борисов и бившия шеф на агенция „Митници" Ваньо Танов, така и не установи дали той е автентичен. В него ставаше дума за спиране на митническа проверка в пивоварната на вече покойния Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата, става ясно от окончателния доклад на комисията, който е бил приет от депутатите начело с Йордан Цонев (ДПС), пише „Труд”.

 

„Поради липсата на запис на автентичния разговор и липса на данни в специализираните служби за такъв разговор комисията не може да направи категоричен извод за провеждането на такъв разговор", пише в изводите след неколкомесечното „разследване" на парламентаристите.

Комисията обаче може да направи „обосновано предположение", че такъв разговор е имало, макар да не може да се потвърди дали публикуваното съдържание е пълно и автентично. Депутатите са разпитали всички институции по случая, както и участника в разговора Ваньо Танов. Единствено лидерът на ГЕРБ не се отзова на депутатската покана в хода на парламентарната проверка. Комисията обаче установила, че митниците не са обжалвали съдебни решения, спиращи заповедта им за отнемане лиценза на пивоварната, и за това нямало обяснение.

Докладът ще бъде пратен в прокуратурата, където също тече разследване за разговора.