Варшава отменя Годината на Полша в Русия
Секция: Русия
24 Юли 2014 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варшава отменя Годината на Полша в Русия

/КРОСС/ Правителството на Полша отмени ежегодните мероприятия „Годината на Полша в Русия" за 2015, заради ситуацията в Украйна, съобщи говорителят на министерския кабинет Малгожата Кидава-Блонска, предаде ИТАР-ТАСС.

„Това решение е взето от правителството. Министърът на външните работи Радослав Сикорски и министърът на културата Малгожата Омилановска еднозначно прецениха, че в светлината на създалата се политическа ситуация в Украйна и света, провеждането на „Годината на Полша в Русия" е невъзможно" - каза тя.

По думите й, в кабинета смятат, че „културата трябва да обединява зрителите и артистите, че трябва да има положителна атмосфера, но сегашните обстоятелства не позволяват това".
„В бъдеще, когато се стабилизира ситуацията, ще можем отново да обсъдим тези въпроси", поясни Кидава-Блонска.

През април Варшава съобщи, че има намерение да ограничи „политическото измерение" на мероприятията, а също да съкрати програмата.

Напомняме, че провеждането на „Годината на Полша в Русия" е въведено като традиция през декември 2013 г. Тогава външните министри на Русия и Полша Сергей Лавров и Радослав Сикорски се договориха за това в деня на подписването на съвместното заявление „Програма 2020 в полско-руските отношения". Както се очакваше, в рамките на мероприятието, бе планирано страните да обменят информация за постиженията си в областта на науката, икономиката и културата.