Уди Алън – „Магия на лунна светлина” (видео)
Секция: КУЛТУРА
24 Юли 2014 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уди Алън – „Магия на лунна светлина” (видео)

/КРОСС/ Уди Алън изследва мистериите на любовта и илюзията в „Магия на лунна светлина" (Magic in the Moonlight), романтична комедия, вдъхновена от ясновидците от `20-те години, чиито „способности" са развенчани от популярните фокусници на деня, пише Reuters.

Магическата тема се появява често във филмите на многократния носител на „Оскар".

В „Магия на лунна светлина", който излиза по кината в Щатите в петък, реалност и илюзия се сблъскват на Лазурния бряг през бурното десетилетие на `20-те, когато спиритизмът и сеансите са последният писък на модата.

Режисьорът на „Ани Хол", вече на 78 г., казва, че на тази идея са го навели лъжемедиумите, разконспирирани от Хари Худини и други известни илюзионисти.

„Аз съм с две ръце за илюзията. Действието във филмите ми често се развива в миналото, защото така мога да създам по-вълнуваща илюзия", добавя той.

Както в „Полунощ в Париж" - най-успешния филм на Алън, донесъл над 151 млн. щатски долара в световния бокс офис, „Магия на лунна светлина" пренася зрителите в Париж на `20-те години - свят на сини небеса, ретро автомобили и облекла, пищни имения и международен актьорски състав начело с британеца Колин Фърт.

Носителят на „Оскар" за най-добра мъжка роля в „Речта на краля" играе Стенли Крауфорд - арогантен майстор-илюзионист, който излиза на сцена под псевдонима Уей Линг Шу и с цялостно китайско одаяние и грим.

Когато неговият приятел и колега, фокусникът Хауърд - в ролята британския актьор Саймън Макбърни („Дама, поп, асо, шпионин") - търси помощта му, за да разобличи млада американска ясновидка, Стенли не може да откаже предизвикателството.

„В него има нещо от Хенри Хигинс - мъжът, който се смята за връх в професията си и не понася аматьори. И е войнстващ сноб", разказва Колин Фърт.

Ема Стоун („Южнячки") е Софи - изкусителна жена, която твърди, че може да общува с отвъдното и си изкарва хляба с това.

Грейс, заможна вдовица, изиграна от австралийката Джаки Уийвър („Наръчник на оптимиста") и синът и Брис са убедени в способностите й.

От скептика, който е първоначално, Стенли се превръща в твърд защитник на дарбата на Софи, но неочаквани обрати разклащат живота му.

Това, което желае най-много, е да открие, че има нещо повече от реалността - казва за него Алън - и че има магични и изумителни, неизвестни за нас неща, и че не знаем всички отговори.

Критиката е разделена в мненията си дали последната творба на Алън ще достигне успеха на „Полунощ в Париж" и „Син жасмин".

Списание „Варайъти" описва филма като „талисман за добро настроение", който „се поглъща лесно - благодарение на гладкия ритъм и предостатъчното смайващи гледки от Лазурния бряг, както и на автентичната химия" на Фърт и Стоун, но според „Холивуд рипортър" „Магия на лунна светлина" ще бъде незначителен в богатата професионална биография на Уди Алън.

Полъхът на луксозна ваканция, който струи от лентата, надали ще бъде неприятен за някого, но човек по-скоро би избягвал еднопластови образи като тези, отколкото да прекара почивката си с тях, пише изданието.

 

video:http://www.youtube.com/watch?v=LAwbwKURvm0