Служебното правителство теоретично подготвя изборите, а практически - обслужва кръговете, които го монтират
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2014 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служебното правителство теоретично подготвя изборите, а практически - обслужва кръговете, които го монтират

/КРОСС/Няма да живеем по-добре след оставката на Пламен Орешарски, прогнозира социологът доц. Иво Христов.

Оставката на правителството не решава нищо, каза той пред БНР и добави: Ако трябва да бъда по-аналитичен - това е междинно разрешение на една изкуствено създадена криза, чието начало води от лятото на миналата година и влизане в следваща фаза на политически турболенции. Може да се каже, че очевидно страната беше изкуствено истеризирана в рамките на тази близо една година. Имаше опит тази изкуствено подгрята политическа криза да бъде допълнена със също толкова изкуствена, а може би след това и "естествена" финансова, защо не и икономическа криза, за да се достигне до състояние на относителен дирижиран хаос, който да гарантира идването на един по-твърд режим, който би въвел реда и тишината на територията.

Върху т.нар. "българска криза" се насложиха два пласта, каза доц. Христов и посочи: Първият е вътрешният - противопоставянето между кръговете около ДПС и БСП и тези около ГЕРБ. На това противоборство обаче се наслагва едно друго - противопоставянето между САЩ и Русия. България се явява периферна страна в този сблъсък, който очевидно американската администрация реши да предприеме в последната година, визирам събитията в Украйна. Нещата ми напомнят на събития с повече от половинвековна давност. Тази логика предопределя и движението на вътрешните български сили и пластове. Очевидно има интерес в България да бъде въведен ред, който да изключи реализацията на някакви проруски интереси, визирам основно "Южен поток", но не само.

Служебното правителство теоретично има задача да подготви изборите, а практически - да обслужва съответните кръгове, които го монтират. Така беше с предишното служебно правителство, предполагам, че така ще бъде и със сегашното. Според Христов след предстоящите избори ще се състави относително "шарен" парламент от 5-6 политически партии. Задължително пак ще трябва да се мине през някаква принудена форма на коалиция, добави мнението си той: Не изключвам явна или неявна коалиция между ГЕРБ и ДПС и също така явна коалиция между ГЕРБ и БСП. Не са изключени нито едното, нито другото, коментира още Иво Христов.