Компания ще произвежда шоколад с гъби вместо със захар
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Юли 2014 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Компания ще произвежда шоколад с гъби вместо със захар

/КРОСС/ Около половината състав на млечните шоколади е обикновена захар. Причината е тръпчивият и дори горчив вкус на какаото, която трябва да се тушира с много сладко. Американска компания обаче предлага алтернатива - вместо горчивината да се превъзмогва с големи количества захар, да се неутрализира чрез ферментация с помощта на специално култивирани гъби, пише "Ройтерс".

Компанията MycoTechnology започва експериментите с новата технология преди една година - първо с кафени зърна и зелен чай. Методът на ферментация не е свързана с химия, прилага се директно върху суровината и доказано редуцира горчивината без да уврежда качеството на крайния продукт.

Използват се гъби, които абсорбират съставките, причиняващи остър вкус и заедно с това оставят полезни вещества от себе си. Процесът отнема между една и три седмици. Накрая нуждата от захар за един стандартен шоколад се намалява с повече от 50% - от 31 на 15 грама.

От следващата седмица фирмата разширява дейността си като освен кафе и зелен чай започва да произвежда и специалния шоколад, обработен с гъби.

От шоколадовата индустрия не бързат да се радват на иновацията. Намаляването на захарта в шоколада представлява и потенциална заплаха за бизнеса и за качеството на продукта. По-малкото количество захар за големите производители означава необходимост да се увеличи някоя от другите съставки - какаовия или млечния концентрат. Така обаче ще се увеличи драстично съдържанието на мазнини. Освен това и двете съставки са по-скъпи от захарта, така че и цената ще скочи, предупреждават експерти, пише Дневник.