Журналист уличи в лъжа украинските медии
Секция: СВЯТ
24 Юли 2014 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист уличи в лъжа украинските медии

/КРОСС/ Укра­ин­ският жур­на­лист и медиен експерт Ана­то­лий Шарий уличи в лъжа укра­ин­ските сред­ства за масова информация. Той ана­ли­зира мате­риал на информаци­он­ния пор­тал inforesist​.org, пуб­ли­ку­ван на 13 юли под загла­вие „В нощта на 12 срещу 13 юли силите на анти­те­ро­ри­стич­ната опе­рация предот­вра­тиха нахлу­ване на войски на РФ в Украйна".

Изда­ни­ето пише: „Днес в 00.45 часа от КПП „Изва­рино" в укра­ин­ска тери­то­рия дъл­боко нахлу колона руска бро­ни­рана тех­ника. Раз­лични източ­ници в Мини­стер­ството на отбра­ната и в Гра­нич­ната служба опре­де­лят броя им от 100 до 200 машини - тан­кове, БМП и бро­ни­рани автомо­били КамАЗ".

Медий­ният експерт открива про­ти­во­ре­чи­ето в след­ващия абзац на информаци­ята, където се казва, че рус­ките войски не са пре­секли гра­ницата: „Беше вдиг­ната и задействана авиаци­ята, обявена бе тре­вога във всички родове войски и силови мини­стер­ства. Групи­ров­ката на щурмо­вата авиация за първи път беше под­си­лена с група за авиаци­онно при­кри­ване - пре­хващачи, тъй като се предпо­лагаше про­ти­во­действие от рус­ката авиация на ПВО. В послед­ния момент обаче рус­наците не риску­ваха да пре­се­кат гра­ницата на Украйна. В резул­тат на това коло­ната беше ата­ку­вана от въз­духа, една част от тех­ни­ката беше унищожена, друга част отстъпи назад в тери­то­ри­ята на Русия."

Това не е пър­вото раз­об­ли­ча­ване на укра­ин­ски медии, напра­вено от Ана­то­лий Шарий. Резюми­райки своя ана­лиз на пре­сата, жур­на­ли­стът отново стига до неутеши­тел­ния извод: „Когато укра­ин­ските медии пишат в един абзац едно, а в след­ващия опро­верга­ват онова, което е напи­сано в пред­ния, това озна­чава, че те знаят, че пишат за хора без мозък."