25 са номинираните кандидати за лидер на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
25 Юли 2014 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 са номинираните кандидати за лидер на БСП

/КРОСС/Общо 25 са номинираните кандидати за председателския пост в БСП до този момент, които ще се състезават на червения Конгрес в неделя.

Нови предложения могат да се правят до обяд в неделя - деня на конгреса.

Прогнозата на Милко Багдасаров, който е председател на комисията по предложениятае, е, че новият лидер ще бъде избран още на първи тур. Мнозина обаче предвиждат балотаж, именно заради разсейването на гласовете между многото кандидатури. 

Това не е феномен, че има 25 кандидати. На последния конгрес бяха 30 - 2012 г. 28 се отказаха и накрая останаха само Сергей Станишев и аз, като аз отидох с ясното съзнание, че губя, но някак си достойнството ми не позволяваше всички да се откажат и Сергей Станишев да спечели 100% от гласовете, коментира впечатляващата бройка кандидати да реформират столетницата Кадиев в студиото на Нова.

Анализатори вече прогнозираха самоотводи и на тези избори в левицата. 

Борислав Гуцанов е един от отказалите се да участват в надпреварата за лидер на БСП. Причината той изтъкна пред БНР: Този който се кандидатира и ще бъде избран за следващ председател на БСП трябва да е безспорен лидер. В момента мисля, че няма такава фигура, а и аз не се мисля за такъв. Не считам, че трябва да участвам в тази битка.

Милко Багдасаров бе също номиниран, но си направи отвод и призова колегите си, които не смятат наистина да участват в надпреварата за лидерския пост, да направят същото. Така според него реалните претенденти ще се стеснят до седем-осем. 

Сред номинираните са: Атанас Мерджанов, Бриго Аспарухов, Георги Гергов, Георги Кадиев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов.

В номинациите присъства и името на настоящия лидер на партията Сергей Станишев, който по-рано обяви че ще се оттегли и партята ще има нов лидер. 

Конгресът на БСП, където ще бъде избран лидерът, ще е на 27 юли. Членове на Изпълнителното бюро на БСП са поискали делегатите на конгреса да гласуват тайно. Срещу идеята се е обявил зам.-председателят Димитър Дъбов. Засега не е ясна позицията на Сергей Станишев по предложението.