Русия обнародва данни за използване на фосфорни боеприпаси в Украйна
Секция: Русия
25 Юли 2014 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия обнародва данни за използване на фосфорни боеприпаси в Украйна

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната изразява дълбока тревога във връзка с множество случаи за използване на касетни и фосфорни боеприпаси от украинска армия на територията на югоизточна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Тези оръжия се използват в това число и срещу мирно население. Това съобщи главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руска Федерация генерал-майор Виктор Познихир.

„Министерството на отбраната проучи наличните данни за нееднократно използване на фосфорни и касетни бомби срещу мирно население от украинска армия", отбеляза той.

Познихир посочи следните случаи: артилерийски обстрел с фосфорни бомби в Славянск на 12 юни, използване на фосфорни и касетни бомби на 21 юни в Славянск и Краматорск, на касетни бомби в Семьоновка до Славянск, артилерийски обстрел с фосфорни бомби на 29 юни в Семьоновка, авиообстрел на 7 юли с фосфорни бомби в Лисичанск и на 23 юли авиообстрел с фосфорни бомби в Донецк.

„Важно е да се отбележи, че фосфорни боеприпаси са били използвани при обстрел на жилищни квартали, на мирни населени пунктове, където се намира изключително мирно население. Всичко това се използва с цел психологическо и деморализиращо въздействие върху хората, а също нанасяне на значителна вреда на социалната и битова инфраструктура, което създава условия за възникване на хуманитарна катастрофа", заяви генерал-майорът.

„Въоръжените сили на Украйна, призовани да защитават своя народ, практически го унищожават. Страната в настоящия момент изпитва върху себе си ужаса от въздействието на нехуманните средства за поражение", добави той, като напомни, че от 1979 г., фосфорните боеприпаси са забранени с протокол от III Женевска Конвенция.

По думите на главния хирург на Въоръжените сили на РФ генерал-майор Николай Ефименко, използването на фосфорни боеприпаси носи катастрофални последствия както за хората, така и за природата.