Жълт код за интензивни валежи в Северозападна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2014 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за интензивни валежи в Северозападна България

/КРОСС/Жълт код за интензивни валежи е обявен в две област на Северозападна България - Видин и Монтана. Там се очаква сумарните валежи за денонощието да бъдат до 15-25 л/кв.м, на отделни места е възможно да достигнат и 30-40 л/кв.м.

За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Главно в Западна и Централна България ще вали, ще се развиват гръмотевични бури. Някои от тях ще бъдат силни, придружени от градушка.

От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че се очаква по-значително покачване на нивата на реките западно от р. Огоста, както и на реките Нишава, Ерма, горната част от водосборите на Огоста и Искър и горното течение на р. Струма.

В Източна България времето ще е предимно слънчево с разкъсана облачност, но изолирани превалявания и гръмотевици не биват да се изключват. Максимални температури между +27° и +32°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 29°-31°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-интензивни в следобедните часове. Ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра 19°, на 2000 метра - около 13°.

Топло остава до края на седмицата:

Вторник 20°/31° гръмотевици на места 35%
Сряда 19°/31° гръмотевици на места 10%
Четвъртък 18°/31° гръмотевици на места 35%
Петък 17°/30° гръмотевици на места 40%
Събота 19°/32° гръмотевици на места 15%