Константин Пенчев: Безобразие е, че НОИ превежда пенсии в КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2014 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Константин Пенчев: Безобразие е, че НОИ превежда пенсии в КТБ

/КРОСС/6000 български пенсионери получават пенсиите си по карта на КТБ. НОИ чакат пенсионерите да бъдат активни, защото НОИ не знае, че КТБ има проблем. Това просто е безобразие, каза омбудсманът Константин Пенчев пред Нова тв.

Можеха за два дена да им прозвънят по телефона, ако трябваше да им задържат парите в НОИ. Това е безхаберие и мързел. Наливаме пари в една дупка , без да знаем какво ще стане с тая дупка, обясни Пенчев.

БНБ се обиди на света. По закон може да има квестура три месеца плюс още три. То ест по закон ние сме 6 месеца в безвремие. Ако след шест месеца разберем, че дупката е толкова огромна, че не може да бъде запълнена, още поне един месец ще сме в безвремие.

Пенчев разказа и за историите на хора, потърпевши от случилото се в КТБ: "Едни не могат да отидат на море, други не могат да си платят наема и ще бъдат изгонени. Няма да чакам седем месеца дали тая банка ще се фалира или няма да се фалира.

Той коментира и темата за това дали трябва влогове над 100 хиляди евро да бъдат обезпечени от държавата, ако се докаже произходът им.

"Имаме закон и той казва, че гарантира до 100 хиляди. Кой нормален човек, който не може да докаже произхода на парите си ги държи в банка. Няма чисти и мръсни, всички влогове са чисти".

Никой не може да ме убеди, че БНБ не е отговорно, каза относно положението на КТБ Пенчев. Видяхме какво стана, аз твърдя че БНБ трябваше да знае това.