100 км велоалея край морето от Елените до Резово
Секция: Туризъм
28 Юли 2014 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
100 км велоалея край морето от Елените до Резово

/КРОСС/Общините по Южното Черноморие може да се свържат с една велоалея като алтернатива на автобусния и автомобилния превоз, които все повече се задъхват заради задръстванията през лятото.

Замисълът е шестте морски общини - Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, да кандидатстват с общ проект за европейско финансиране. С колело Бургас можел да се свърже и с пограничния Малко Търново, и със Средец в сърцето на Странджа.

Идеята бе лансирана от кмета на Бургас Димитър Николов на среща с евродепутата от ГЕРБ Томислав Дончев вчера. "Освен че е екологично чист транспорт, общата веломрежа ще спомогне и за развитието на алтернативни форми на туризъм като културен и селски", каза Димитър Николов, цитиран от "24 часа".

Ако проектът се реализира, дължината на трасето може да достигне близо 100 км от ваканционно селище Елените до границата с Турция при река Резово. "По на север от Елените велоалея не може да се прокара, тъй като влизаме в планината и изграждането към Обзор и Иракли ще е много скъпо - все едно да строим магистрала "Черно море", заяви кметът на Несебър Николай Димитров.

"Няма проблем крайната точка на веломаршрута да стигне до Резово, тъй като пътят дотам е оправен", каза и кметът на Царево Георги Лапчев. Той даже възнамерявал последната спирка на велоалеята да е огромен 30-метров пилон с българския трикольор, който ще показва най-югоизточната точка на ЕС.

Според черноморските кметове маршрутът в по-голямата си част най-вероятно ще върви успоредно до изградените вече пътища, тъй като за много от териториите край брега има влезли в сила устройствени планове и евентуални корекции ще забавят много проекта.