Терзиева: Поклонническият туризъм е ниша, която все още не е разработена у нас
Секция: Туризъм
28 Юли 2014 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Терзиева: Поклонническият туризъм е ниша, която все още не е разработена у нас

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева инспектира ремонта на пътя Батановци - Пали лула - Гигинци. Към момента строителството е изпълненo на над 50 % и трябва да приключи до средата на август. Финансирането от около 3 млн. лв. е осигурено от Публичната инвестиционна програма на правителството.

"Пътят е много важен за развитието на региона, не само защото ще обслужва жителите на населените места, през които минава, но и ще осигури удобна връзка до шест манастира в района", заяви Терзиева.

По покана на отец Никанор Терзиева посети Гигинския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян". През тази година се навършват 200 години от възстановяването на светата обител, която е опожарена през 30-те години на 18 век, когато българите от околността въстават срещу османската власт.

Министърът в оставка разговаря с отец Никанор за възможностите за развитие на поклонническия туризъм в този район.

Терзиева подчерта, че винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя развитието на туризма в регионите, а поклонническият туризъм е ниша, която все още не е разработена у нас. Пътят, който тя инспектира днес, осигурява достъп до 6 манастира - Гигински, Ерлово, Пенкьовски, Билински, Одраница, Земенски. Подобрявайки пътните връзки до манастирите ще стимулираме развитието на туризма в региона, респективно икономическото му възраждане, допълни министърът в оставка.

Терзиева информира отец Никанор, че по ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г., както и по новите програми за трансгранично сътрудничество, Българската православна църква ще има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране за църкви и манастири.