Йотова: БСП трябва да се яви самостоятелно на предстоящите избори
Секция: ПОЛИТИКА
28 Юли 2014 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: БСП трябва да се яви самостоятелно на предстоящите избори

/КРОСС/ "Въпросът не е толкова дали новият лидер на БСП Михаил Миков ще доведе до промяна и бъдещи успехи на партията, а въпросът е по-скоро каква промяна очакваме да се случи." Това каза в предаването на News7, NewsRoom Илияна Йотова, евродепутат от БСП.

"В момента ние сме притиснати от много срокове свързани с предстоящите предсрочни избори през октомври, защото през август трябва да бъдат готови листите на партията за предстоящия вот, така че ще е много трудно новият лидер да пристъпи към някакви сериозни реформи. Една от най-важните задачи стоящи пред Миков ще е след изборите да направи една сериозна проверка какво е състоянието на структурите на левицата по места и какви промени и действия трябва да се извършат, защото нека не се лъжем, има места в България, в които просто структурите на БСП просто ги няма и партията отдавна е изгубила влиянието си там", добави Йотова.

"Михаил Миков отдавна работи и отстоява целите и идеите на партията - и като вътрешен министър, и като председател на НС и моето мнение е, че в момента на БСП й трябваше точно такава фигура като него, която да познава в конкретност работата на партията, за да може да я засили и заздрави с цел постигането на бъдещи успехи", категорична бе тя.

Илияна Йотова призна, че една от грешките на БСП през изминалата година на управление на кабинета „Орешарски" е била, че не е било подписано конкретно и ясно споразумение с партньорите им от ДПС.

"През честния разговор с хората и това нещата да не се замитат под килима е пътя, по който БСП може да възвърне и спечели отново доверието на хората", смята евродепутатката.

Според нея преди каквито и да е било разговори с партиите вляво, включително и с АБВ, първо БСП трябва да реши проблемите в собствената си партия.

Според Йотова правилното действие на левицата би било тя да се яви самостоятелно на предстоящите предсрочни избори.

"Това не е някаква негативна оценка към нашите дългогодишни партньори, а просто според мен трябва партията да види какво е реалното положение и какви са истинските позиции сред българското общество", смята тя.

"Аз съм на позицията и мнението, че БСП трябва да говори с всички партии - не само вляво, а и в дясно, защото от опита ми в европарламента разбрах, че за решаването на сериозни и важни проблеми трябва да се търси винаги една по-сериозна подкрепа и по-сериозен консенсус", добави Йотова.

Според нея са възможни бъдещи разговори с АБВ, а дори и с ГЕРБ, но само ако определени личности не са в ръководството на партията, визирайки, че една от тях е зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.