Държавата тегли 3.5 млн. лева допълнително външен дълг
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юли 2014 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата тегли 3.5 млн. лева допълнително външен дълг

/КРОСС/Основната причина прекрояването на бюджета да предизвика недоволство е записаната възможност държавата да тегли допълнително почти три и половина милиарда лева външен дълг.

Планът е по-голямата част от тези средства да се насочат за справяне с проблемите в КТБ, информира Нова тв.  

Народните представители подкрепиха отпускането на повече пари за здраве - там допълнително през тази година трябва да се насочат 225 милиона лева.

От НЗОК поискаха 100 милиона повече.Финансовият министър в оставка Петър Чобанов заяви, че предложението за актуализация на бюджета е „умерено, гъвкаво и не застрашава дългосрочната фискална стабилност, но в същото време дава възможност за заделяне на допълнителен буфер, който да позволи посрещането на евентуални нови шокове".

Той потвърди, че публичните финанси са в стабилно състояние, но призна, че има известни проблеми с приходите. Според Чобанов, обаче, има буфери в разходната част, които да ги компенсират, дори при липсата на актуализация. Той отказа да посочи къде и колко големи са тези буфери с мотива, че ако го направи натискът върху служебния министър да го разпредели ще е твърде голям.

Външният дълг нараснал с над 500 млн. лв. от началото на 2014 г. 

Преди месец депутатите окончателно одобриха емитирането на държавен дълг на стойност 1,493 млрд. евро. С парите се очаква да се покрият стари задължения на България, които падежират през тази и следващата година, както и да се финансира бюджетният дефицит.