Джазовото фестивално лято продължава
Секция: КУЛТУРА
29 Юли 2014 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джазовото фестивално лято продължава

/КРОСС/Музиканти от цяла Европа се събират на 23-то издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято".

Той се провежда от 1992 г. насам по инициатива на Анатоли Вапиров, като основен организатор е община Варна в партньорство с „Варненско джазово общество". Събитията са в Английския двор на Археологическия музей. Откриването е на 31 юли с концерт на квартета на саксофониста Димитър Льолев. След това ще слушаме смесицата от класически джаз и съвременни музикални похвати на сръбския Kochetov Quintet. Втората фестивална вечер открива триото на Пламен Карадонев, току-що завърнал се от Съединените щати. Завършил музикалния колеж „Бъркли", той вече 10 г. живее и работи в Бостън. В концерта ще се включи и съпругата му Елена Колева. Втората група е от Полша - New Bone се състои от млади музиканти от Краков, носители на множество отличия. Джаз и етно музика с квартета на Миро Иванов ще слушаме в началото на третата фестивална вечер - китаристът ще свири с Милен Кукошаров, Димитър Семов и Радослав Славчев. Acquaphonica е джаз проект, докосващ се до класическата музика, на италианската пианистка и композиторка Федерика Коланджело. В концерта участват българските музиканти Венци Благоев - тромпет и флюгелхорн, Михаил Иванов - контрабас и Васил Вутев - ударни. Във формацията се включват още изпълнители от Холандия, Словения и Великобритания. Създателят на фестивала Анатоли Вапиров ще закрие джазовия музикален празник със своя нонет с участници от България, Турция, Литва, Русия и Германия. Преди това ще чуем FKP Trio от Украйна.

За трета година на 1 и 2 август в Лозенец ще се състои международния фестивал „Лозенец джаз тайм". Събитието се организира от кметството на с. Лозенец и община Царево и се провежда с подкрепата на частни лица. Програмата започва на 1 август в 19:30 ч. с лятно издание на проекта на Венци Благоев „Джаз за деца" с участието на Даниела Илиева и Павлета Семова - вокали, Димитър Благоев - китара, Станислав Арабаджиев - пиано, Димитър Шанов - бас, Невена Григорова - перкусии, Никола Горялов - барабани. От 21:30 ч. авторски композиции ще представят Шибил Бенев и Петър Момчев, а с тях ще свирят Борис Таслев - бас и Димитър Семов - барабани. Митко Семов ще остане на сцената за следващия концерт от 22:30 ч. - на Белослава, с участието още на Живко Петров - пиано и Росен Захариев - Роко - тромпет. Публиката ще се зарадва и на новата песен на Белослава - „Лятото зад ъгъла". Венци Благоев е основна фигура и във втората фестивална вечер на „Лозенец джаз тайм" - на 2 август от 20:30 ч. той представя „БлагоевАрт джазтет" с Антони Дончев - пиано, Валери Димчев - тамбура, и Димитър Шанов - контрабас. Росен Захариев ще ни срещне с проекта си FlyWe2DaMoon в последния за фестивала концерт - от 22 ч. в събота. Той ще свири на тромпет и на перкусии, Александър Даниел - на барабани, а Тодор Стоянов - на клавир. Концертите са на площада в с. Лозенец, а входът е свободен.

Клавирен концерт на Александър Хинчев на 6 август и на проф. Йовчо Крушев на 7 август в читалище „Никола Вапцаров" ни подготвят за новото издание на Международния джаз фестивал „Банско", който от 8 до 13 август ще представи на площада в центъра на града значими български и световни проекти, някои от които - премиерни. Такива са три от събитията в първата фестивална вечер - Камелия Тодорова открива музикалния празник с „Брас асоциация комбо" с Михаил Йосифов - тромпет, Велислав Стоянов - тромбон, Милен Кукошаров - пиано, Борис Таслев - контрабас, Борислав Петров - барабани. Специален гост на Оркестър „София" за два концерта ще бъде Йорданка Христова. Инструменталистите са Руслан Купенов - китара, Александър Дамянов - китара, Венко Захариев - саксофон, Генчо Въртовски - тромпет, Иван Платов - пиано, Чавдар Павлов - бас, Крум Калъчев - ударни. DJ Ilko и Майкъл Флеминг, с които Tri-O-Five се разделиха, ни представят новия си проект „Магнетик" с участието още на Младен Димитров - Mr. Moon (ударни), Филип Александров - Fingertone (клавишни), Ангел Дюлгеров (китари и брас секция). В следващите дни на фестивала Васил Петров ще пее с Биг бенд Благоевград (диригент Борис Янев, солисти - Кристина Палева и Мариана Костова), ще чуем Стефка Оникян и млади джаз изпълнители, работещата в Съединените щати с Пламен Карадонев Елена Колева, „Дърти пърчес" & Амалия. Сред чуждите изпълнители се открояват имената на Таня Мария, Ииока, Чайна Моузес и Рафаел Лемоние, Куба Станкевич, Аксел Цвингенбергер, Jive Aces, Кенди Дълфър.

Джаз ще звучи и на фестивала „Моцартови празници" в Правец. На 16 август в концерта „Моцарт - класика и джаз" в пиано-бар „РИУ Правец ризорт" ще чуем Мишо Йосифов секстет с Милица Гладнишка и Нено Илиев.

Същата вечер на централния плаж в Бургас ще се проведе първото издание на Summer Night Fest с участието на електро суинг групата Swing Republic, „Манго дуенде", DJ Ilko, Маги Алексиева с нейната група - Радослав Славчев - Riverman, Краси Тодоров и Александър Славчев. Фестивалът ще предложи на публиката и две места за лаундж музика - Маги Алексиева, Любо Цанев и други джазмени ще свирят и ще водят джем сешъни на Lounge Bar сцената, а Mr Moon и Jijo ще пускат джази и фънки хаус на House Lounge Bar сцената.

През последните дни се насладихме на джаз музика и във фестивалите„Джаз в Бургас", „Brazzobrazzie на плажа" във Варна и на Еко джаз фестивала The Sound of Silence на връх Перелик над Смолян. Предстои да се срещнем с джаз музиката и на „Аполония" в Созопол.

Източник: jazzfm.bg