Отново няма кворум. ГЕРБ вече няма да влиза в зала (обновена)
Секция: ПОЛИТИКА
30 Юли 2014 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отново няма кворум. ГЕРБ вече няма да влиза в зала (обновена)

/КРОСС/Заседанието на депутатите пропадна поради липса кворум.

104 народни представители се регистрираха тази сутрин. Депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарната зала и от думите на председателя на партията Бойко Борисов стана ясно, че повече няма да влиза.

Народните избраници от „Атака" въобще не дойдоха в сградата на парламента.

Отказът на Борисов да осигури кворум от тук нататък проваля актуализацията на бюджета. 

Макар че вчера депутатите работиха до късно, за да приемат на първо четене промените в Закона за държавния бюджет, ремонтът на държавните сметки няма да мине на второ четене, ако лидерът на ГЕРБ спази заръката си и депутатите му не дойдат в НС. 

"ГЕРБ са против след година и два месеца, след четири вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме "Оставка", в последните три дни да им дадем да се възползват от опорната си точка - ГЕРБ и ДПС в коалиция, затова ние много искахме да помогнем на президента и служебното правителство, параметрите на бюджета ", коментира Бойко Борисов.

Борисов призова БСП да си носи цялата отговорност и им пожела "успех в играта".

Сега ГЕРБ се обръщат на 180 градуса, това не е изненада за нас, а е показателно за „предвидимата" политическа сила ГЕРБ, коментира в НС пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Според Мерджанов ГЕРБ са влезли в собствен капан, тъй като вчера по предложение на Цецка Цачева гласували да се удължи работата на Народното събрание до 5 август, тъй като по правилник трябвало да излязат във ваканция от първи август. Сега те трябва да излизат от това неудобно положения, каза Мерджанов и увери, че от Коалиция за България ще спазват ангажиментите като членове на комисиите, ако има такива заседания, техните колеги най-вероятно ще участват, но с категоричните аргументи от вчера за несъгласие за тази актуализация.

Окончателното гласуване на промените в Закона за защита на конкуренцията, които предвиждат ограничения за големите търговски вериги, както и окончателното гласуване на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи също са в седмичната програма на Народното събрание. Депутатите би трябвало да гласуват и промените Закона за управление на отпадъците.

Утрешното заседание на НС би трябвало да започне в 9.00 часа.