Лошото време не се е отразило сериозно върху посевите
Секция: ИКОНОМИКА
30 Юли 2014 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лошото време не се е отразило сериозно върху посевите

/КРОСС/ Въпреки унищожените 15 000 декара в Добруджа и трудната жътва, като цяло добивите на пшеница са добри. При слънчогледа и царевицата се очаква ръст, а страната ни завладява нови пазари за износ.

Приходите ни от експорт на слънчоглед за миналата година са близо 750 милиона долара. Изнасяме най-много за Холандия, Турция, Франция и Португалия. През 2013 г. износът е скочил двойно и така България държи 18% дял от целия световен износ на слънчоглед. Добри новини има и за пшеницата - там вече сме 11-и в света по износ, при все че всички страни преди нас са с 3-4 пъти по-голяма територия.

Годишно у нас се засяват около 8 милиона декара със слънчоглед. Реколтата е около тон и половина, като 2/3 от нея заминават за чужбина. Тази година добивът вероятно малко ще надскочи миналогодишния, но не навсякъде.

В същото време износът на жито чупи рекорди и държи ръст от над 30% за последните години. Поне половината от житото тази година ще бъде с добро качество, но вероятно ще бъде по-малко като количество. Жътвата обаче закъснява. Посевите са полегнали, някои са набити в земята и това оскъпява значителни събирането им, предава бТВ.