Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика
Секция: Интервюта
31 Юли 2014 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика

/КРОСС/От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС, казва зам.-председателят на БСП Евгений Узунов пред "Сега"

- Г-н Узунов, след 13 г. БСП има нов председател. Накъде ще поеме партията оттук нататък?

- Смяната на председателя на БСП винаги е важна, не само за партията, но и за държавата. А иначе аз не разбирах големия драматизъм, с който беше обвит периодът преди конгреса. Това са нормални процедури в живота на партията и мисля, че изборът, който конгресът направи, беше добър и полезен. Ние отново показахме на обществото, че наистина сме една демократична партия. Всички структури, които искаха да номинират свои представители, имаха тази възможност. Не случайно списъкът на номинираните беше доста дълъг. И искам да кажа, че никаква манипулация, никакви "апаратни" игри, което се чува в някои коментари, нямаше при подготовката и при провеждането на избора за председател. Изборът на Мишо Миков дойде по най-естествен начин с тайно гласуване. Той е човек, който добре познава партийния живот, структурите, знае проблемите на партията и затова получи нейното доверие. Като характер той е диалогичен, предвидим и достъпен човек, което е много важно. БСП никога не е била партия на единоначалието. 

- А обвиненията, че решенията се взимат от няколко души в партията, в т.ч. и вие?

- Това са измислени упреци. Винаги Националният съвет се е произнасял по всички важни въпроси, които касаят решения на партията. Изпълнителното бюро е било място, където винаги спокойно всеки може да изкаже своето мнение и да участва във формулирането на решението. Не бива да се спекулира и да се хвърлят упреци към Сергей, тъй като той е демократично устроен политик, а и аз не знам кой какво има предвид говорейки за някакво "стеснено" ръководство. Аз поне не съм участвал и не съм забелязал подобен стил на работа и в предходния период.

- Тогава откъде идва определението за вас "сив кардинал"?

- Може би фактът, че излязох от парламента и посветих повече времето си на работа в партията, създава впечатление, че доминирам във формулиране на решенията. Такова нещо няма. Има сигурно хора, които няма да повярват в това, но такива упреци към БСП не звучат сериозно.

- Въпросът е занапред какво ще се промени? Между другото, не чухме програма на Михаил Миков.

- Идват предсрочни избори. Обстоятелството, че те са толкова скоро, поставя в необичайна ситуация новия председател. Той ще има главната задача да подготви партията за изборите. Следващата седмица вероятно предстои заседание на Националния съвет, на което той ще има възможност с по-конкретен план да предложи и по-нататъшните стъпки, които очевидно трябва да бъдат подчинени на това партията да засили доверието на своите членове и симпатизанти и сред по-голяма част от българското общество.

- Как ще си върнете обаче доверието на тези от твърдите ви привърженици, които ви наказаха на евроизборите?

- Да, те ни наказаха, това е истина, защото за съжаление в последните години, участвайки в различни коалиционни формати, независимо от успешните стъпки, които правителствата са правили, членовете и симпатизантите на партията не успяха да видят лява политика в чист вид, тя не беше и възможна. Коалиционното управление предполага компромис. И тогава, когато БСП може изцяло да реализира своите намерения, тогава ще разберете, че тя наистина е лява партия и иска да провежда лява политика в името на държавата и хората. Но за тази цел трябва да има и съответните властови механизми.

- А на "Позитано" не предвидихте ли колко скъпо ще ви струва поредният компромис с общо управление с ДПС? Например назначаването на Пеевски.

- Беше грешка, че не разписахме взаимоотношенията си в коалиционно споразумение, но наистина заложихме на програмна формула, подкрепена от двете партии. В тази формула обаче не успяхме, и не за първи път, да проведем своята лява политика. Едно или друго кадрово решение не може да даде цялостната яснота за перспективата пред една коалиция. Очевидно нещата се оказаха по-сложни, отколкото и ние предполагахме. Разбира се, намеси се и това, че икономиката не влизаше в кондиция със скоростта, с която ние очаквахме. Малко хора го разбраха, защото не го усетиха по джоба си, но наистина започна процес на икономически растеж, макар и твърде плах.

- ДПС еднолично ли взе решение за края на кабинета "Орешарски"?

- Аз не съм свидетел точно на процедурата, но стана ясно, че има политическа ситуация, която не позволява по-нататък да функционира този кабинет. След като не са налице политическите условия, а те са много прости - подкрепа от двете политически сили, най-логичният завършек беше оставката.

- Вярно ли е, че Сергей Станишев е ходил при Ахмед Доган, за да се предложи за премиер?

- Не знам, нямам такава информация. Самият Сергей отрича това и аз му вярвам.

- С кого оттук нататък можете да си партнирате - не само в "Коалиция за България"?

- Ние, както и досега, ще се стремим да взаимодействаме с всички, с които намираме достатъчно общи програмни позиции и общи разбирания за развитието на България. Няма да правим никакви компромиси с границата на една лява, социално ориентирана политика. КБ досега свърши доста работа, защото обхващаше не само социалисти, но и много други леви групи от българското общество. Идеята ни обаче е в следващите седмици да изготвим анализ на досегашното функциониране на коалицията и да търсим възможности за по-широк поглед към гражданското общество. В същото време разбираме желанието на голяма част от членовете на партията БСП да бъде по-отчетлива носещата конструкция в една такава коалиция.

- Тя и досега е носеща структура, но остава впечатлението, че влачи на буксир останалите?


- Такива оценки се споделят и от наши членове. Ще подложим това на свободна дискусия в Националния съвет. Както казах, вероятно ще погледнем и към други леви партии. "Българската левица" например е партия, с която предстои да водим разговори, и не виждам причини да не вървим към по-тясно взаимодействие.

- Разчиства ли се пътят за разговори и с АБВ след конгреса?

- Не сме видели политическата им платформа и послания, за да можем да определим допирните ни точки. Тогава е сериозният разговор, а не пикантерията, която върви вече година и половина, около отношението на двамата лидери. Решенията, които сме взимали към бивши и сегашни техни членове, са били принципни и основани на нашия устав.

- Извинете, но говорите за решения, съобразени с устава, и как те се взимат от пленума. Откъде идват тогава обвиненията, дори и на претенденти за лидерския пост, че решенията се спускат и Националният съвет само ги официализира?

- Наистина не знам кои решения имат предвид.

- Ами например изключването на Първанов и другите от АБВ, това, че Националният съвет научи в последния момент имената на министрите в кабинета и т.н.?

- Изключването мина абсолютно по разписаната процедура в устава - разговори в Изпълнителното бюро, докладване в Националния съвет, дискусии и разговори в структурите, в които членуваха тези другари. Там няма нарушена никаква демократична или уставна процедура. Но искам да напомня, че другарите от АБВ много преди това извършиха редица действия, с които фактически се поставиха извън БСП и чертаеха залез на партията. Прогнозите, че БСП е в своя исторически залез, че дните на БСП са преброени, нещо, което много хора го мечтаят от 10 ноември 1989 г., няма да се случат. Имаме нов председател, доказан политик, честен и последователен човек. С него ще могат да говорят всички в партията и няма опасение от затваряне и изолиране от обществото. В условията на доминиращ десен консенсус - икономически и политически, БСП става все по-нужна на България, като лява алтернатива.

- Връщам ви на коалициите - с кого ще си партнирате евентуално в НС, не остана голям избор?

- Първо, трябва да видим политическите програми за изборите на партиите. Не сме видели нито една, още е рано. 

- Нали не казвате, че отношенията ви с ГЕРБ ще зависят от програмата им?

- Естествено, ние гледаме в лявата част на политическото пространство. Всичко зависи от резултатите от изборите. Тогава наистина са възможни много решения, които ще бъдат продиктувани не от лидерите на партиите, а от избирателите.

- ДПС и "никога" в едно изречение ли са?

- Не могат да бъдат в едно изречение. От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС. Те трябва да ни служат в бъдеще.