Михаил Миков: Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки
Секция: Интервюта
31 Юли 2014 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Миков: Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки

/КРОСС/Министърът на вътрешните работи в кабинета "Станишев" от април 2008 до юли 2009 г., председател на 42-ото народно събрание и сега председател на БСП - Михаил Миков пред "24 часа" 

- Г-н Миков, ГЕРБ се отказа от актуализация на бюджета. Как убедихте Бойко Борисов?

- Водихме откровен разговор с аргументи и той чу тези аргументи. Коалиция за България зае принципна позиция заради недостатъчно разписване от страна на правителството за какво ще се харчат тези средства. Защото най-малкото е подозрително да се прави такава сериозна корекция, при положение че към мотивите, с които тя се предлага от правителството, е записано, че може да се мине и без нея.

Следователно актуализацията е нужна само в политическия и предизборен контекст - задължително ще се експлоатира тезата за тежкото финансово състояние, в което е оставена държавата след управлението на социалистите. Забележете, ще се говори не за управление с участието на социалисти, а за управлението на социалистите и тази вина изцяло ще ни се вмени.

Имаме и други аргументи, които са експертни - в средата на годината е рано да се говори за корекции в бюджета, защото такова решение ще има деморализиращ ефект за приходните агенции. Особено в преходния период. Ако официално бъдат занижени окачванията за приходите, НАП и митниците съвсем няма да си дават зор.

- Повлия ли на отказа на ГЕРБ разработваният от червени юристи вариант да подадете оставка, за да осуетите приемането на промените?

- Не. Разбирам, че ме виждат в ролята на съвременен политически Матросов който запушва с оставка амбразурата, за да попречи да се вземе грешно и ужасно скъпо за държавата решение. Но не бих влязъл в този сюжет.

- Решението на ГЕРБ обаче слага край на този парламент - какво ще стане с неприетите закони?

- Приключва мандатът. Движим се в рамките на договореното при президента, отиваме на избори.

- Каква е причината за това рязко затопляне на отношенията между ДПС и ГЕРБ? То резултат от онова турско кафе в Кърджали ли е?

- Това си е работа на двете партии. Разбира се, имам лично и неемоционално обяснение на обрата в отношенията им, поне на публичната му част, но не възнамерявам да го обсъждам. Смятам, че се придава излишна тежест на знаковия израз с пиенето на кафетата, това е по-скоро PR стратегия. В политиката всъщност се калкулират интереси и се анализират очакваните политически ефекти.

- ГЕРБ и ДПС - това ли е следващата управляваща коалиция?

- Знам, че това е най-злободневното питане, но предлагам да изчакаме с отговора, докато видим резултатите от изборите.

- А възможна ли е коалиция ГЕРБ-БСП?

- Нека коментираме хипотетичните коалиции след изборите - със или без участието на БСП.

- С ДПС възможно ли е да си сътрудничите пак?

- Възможно е БСП да има такъв резултат, че никой да не може да постигне управление без нея.

- Значи допускате възможност за управление съвместно с ГЕРБ?

- Не съм казал това.

- В БСП май не ви приемат като лидер - носител на промяната, а като част от статуквото. Ще направите ли драстични промени, с които да оборите тези съмнения?

- Драстичните промени в партиите са като резките маневри на пътя - по-вероятно е да предизвикат катастрофа. БСП е постоянно, но плавно променяща се партия и затова в тези 25 г. тя остана голямата политическа сила, с която всеки се съобразява.

Промени ще има, но не под натиска на медиите или на едни или други играчи, които искат да имат своето влияние в ръководството на партията. А колкото до личните очаквания към мен, налага се да припомня, че съм избран за председател, не за магьосник. Председателят на БСП е само част от ръководните органи на партията - той не може да реши сам всички въпроси, както това се случва в други партии. Като начало ще започнем с промени в начина на работа на всички нива, с повече дисциплина и самодисциплина.

- Какъв знак е за вас това, че на първи тур с Драгомир Стойнев имахте общо под 300 гласа, а на втори разликата ви беше малка? Нямахте еднозначна подкрепа - означава ли това, че вие не сте фаворитът на партията?

- Всеки участваше в състезанието със стартовата позиция, дадена му от номинациите на общинските организации. Това е демократична процедура и нищо повече. Финалът на тази процедура натоварва с отговорност онзи, който е спечелил, без значение с много или малко. Ще сгрешат онези, които виждат в това разделение в партията.

- Веднага след обявяването ви обаче се чуха викове "Оставка"!

- Площадната риторика е заразителна.

И някак естествено вече изглежда да не се уважава волята на мнозинството. Но в БСП на всяка цена трябва да се опазим от този вирус. Конгресът на партията не е футболен мач, конгресната зала не е стадион. Хората, участващи на различни нива в органите на партията, трябва да прочетат устава. За правото да изказваш мнения и да ги отстояваш, за правото да гласуваш, но и за задължението да спазваш решенията на органите. Защото без такова уважение не се получава партия, а площад, на който най-гръмогласните се опитват да определят посоката. Това имам предвид, като говоря за повече дисциплина и самодисциплина в БСП.

- Ще намерите ли общ език с опонентите си за лидерския стол, ще ги поканите ли в ръководството на партията и за ваши заместници например?

- Грешно е да се участва в партийната работа заради стола. Мисля, че те си дават сметка, че са били в състезание за поемане на отговорност. С тях винаги съм намирал общ език, но на принципна основа. А не с компромиси на базата на пазарлъци и разпределяне на постове.

Партията познава периоди на фракционерство и груповщина и тогава е била болезнено слаба. И сега има хора, които се чувстват самодостатъчни в рамките на своята група и търсят единствено разширяване на влиянието ѝ в партията. А трябва да се погледне на партията като на единен организъм, чиято сила се черпи от общото усилие и преодоляване на собственото его в името на общия резултат. Тогава всички ще бъдат по-удовлетворени от участието си в политическия живот в рамките на БСП.

- Искате партийният апарат да е по-ефективен - какви ще промените?

- Отговор на този въпрос ще дам, след като съм го обсъдил с колегите си в съответния орган. Абсурд е да се мисли, че радикалните промени в този момент ще доведат добри решения, защото изборите са основната цел, в която трябва да бъдат ангажирани всички. И да сменяш двигателя по време на състезание, не е много умно. Изборите са тези, които ще очертаят ясно отговорността и мястото на всеки в партията.

- Как ще докажете, че Станишев не стои зад всяко ваше решение?

- Със Сергей сме работили дълги години и нямам желание да коментирам подобни клишета. Предлагам да гледате какво правим и по това да ни преценявате, а не по подозренията на доброжелателните ни критици.

- Станишев вече подаде ръка към АБВ на конгреса, Калфин отвърна - да, но с новия лидер. Възможно ли е да влезете в коалиция?

- Преди изборите това не може да стане. Общият път предполага да не се поставят ултиматуми. Времето ще покаже доколко и те искрено желаят налагане на лявата политика в страната.

Снимка: Булфото