Свастики оскверниха паметника на Буров зад затвора в Пазарджик
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Юли 2014 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свастики оскверниха паметника на Буров зад затвора в Пазарджик

/КРОСС/Свастики и надписи оскверниха паметника на банкера Атанас Буров, който се намира зад затвора в Пазарджик. Ентусиасти се опитаха да го освободят от грозната премяна, но така и не успяха, пише "Марица". 

През тази година се навършиха 60 г. от смъртта на известния българин. Тя го настига в пазарджишкия затвор, а тялото му е заровено в нива зад него. До днес не се знае къде точно и заради това паметникът бе поставен на произволно избрано място.

През пролетта в града ни се появи още едина скулптура на банкера. Тя се намира в градинката пред ОББ, а автор на проекта и изпълнението е известният пазарджишки скулптор Леон Бабачев.

Буров е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919-1920) и на външните работи и изповеданията (1926-1931).

Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан "идеолог на българската буржоазия". Роден е на 12 февруари 1875 г. в Горна Оряховица. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово, откъдето е изключен заради организирана от социалистите стачка. Взема изпитите си за матура като частен ученик с много добри оценки, което му позволява да продължи по-нататъшното си образование в престижни висши учебни заведения в чужбина. Завършва политически и финансови науки в Сорбоната в Париж. След завръщането си в България ръководи строителството на железопътната линия София - Кюстендил и участва в управлението на редица предприятия - минното Българско акционерно дружество "Бъдеще", Българска търговска банка, Застрахователно дружество "България", Акционерно дружество "Бяло море" и други. След завръщането си в България става член на Народната партия. Неколкократно е избиран за депутат от нея.

По време на Втората световна война Атанас Буров е противник на съюза с Германия и на 2 септември 1944 г. става министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев, образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.

След Деветосептемврийския преврат Буров е осъден на една година затвор от т.нар. Народен съд. Присъдата е отменена с Решение №172 на Върховния съд от 1996 година. След освобождаването си през 1945-а той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство. През 1947 г. се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков и е интерниран в Дряново, през 1949 г. е изпратен в концентрационния лагер край Дулово. През 1950 г. е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 г. затвор. Излежава присъдата си в Шумен и Пазарджик. Умира на 15 май 1954 г. в затвора в Пазарджик.