МВнР на Русия обнови «Балата книга» за нарушаване на човешките права
Секция: Русия
31 Юли 2014 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР на Русия обнови «Балата книга» за нарушаване на човешките права

/КРОСС/ Този документ е разпратен на всички международни организации, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на външното министерство на Русия.

Съдържанието на „Бялата книга" потвърждава системен, а в някои случаи целенасочен характер на най-груби нарушение на правата на човека и върховенството на закона в Украйна. За това се говори в публикувания коментар на упълномощения от външното министерство на Русия по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов.

„Данните в „Бялата книга" потвърждават системен, а в някои случаи (например, така наречената антитерористична операция водена от киевските власти срещу населението в югоизточна Украйна, както и циничната кървава провокация на 2 май в Дома на профсъюзите в Одеса, а също блокирането на неудобните медии на всяка цена), имат целенасочен характер на много груби нарушения на принципи и норми основани на международните права на човека и върховенството на закона в Украйна", се отбелязва в коментара.

Омбудсманът на руското МНвР съобщи, че „за основа на книгата са послужили информационни материали на руски, украински и западни медии, изявления на настоящата киевска власт, разкази на очевидци, както и наблюдения и интервюта от мястото на събитията, събрани от руски неправителствени организации."
„Бялата книга" е предназначена да привлече максимално вниманието на международната общност към представените в нея факти за масово нарушаване на човешките права в Украйна.

Обхванатият период в книгата е от април до май 2014 година.

В документа Русия предупреждава, че мирът в Европа ще бъде заплашен при провал да се намали напрежението в Украйна.

Алтернативата е изпълнена с такива разрушителни последици за мира, стабилността и демократичното развитие на Европа, че е абсолютно необходимо да се предотврати, пояснява се в „Бялата книга".
С тази „Бяла книга" Москва се стреми да концентрира вниманието на международната общност върху публикувани факти.

Съдържанието на книгата:
1. Нарушение на правата на човека и върховенството на закона в периода на така наречената антитерористична операция.
2. Нарушение на правото на свободата за изразяване на мнение и убеждение, в това число политически. Заплашване и отвличане на политически опоненти.
3. Ограничаване на дейността на медиите и журналистите.
4. Трагедията в Одеса.
5. «Дело на снайперисти»: имитация на разследване, нарушаване на презумпцията за невинност и правото на справедлив съдебен процес.
6. Дискриминация въз основа на етнически и езиков принцип, ксенофобия и агресивен национализъм. Подстрекаване към расизъм.
7. Проява на нетърпимост на религиозна основа, включително заплахи към Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия.