1200 български медицински сестри емигрират всяка година
Секция: Здраве
31 Юли 2014 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1200 български медицински сестри емигрират всяка година

/КРОСС/ „Близо 1200 български медицински сестри емигрират всяка година в страни от ЕС". Това съобщава президентът на КНСБ Пламен Димитров за престижното онлайн издание „Нов форум на Европейските синдикати" на Лондонското училище по икономика и политически науки. Основна тема на материала е оценката на Конфедерацията за плюсовете и минусите от миграцията на български работници към Западна Европа.

В изданието се посочва, че 78% от лекарите, които напускат страната ни, за да търсят реализация в западноевропейските страни, са млади хора, а в България най-голяма част от лекарите - 48%, са между 46 и 60 години. В страната ни едва 5% от лекарите и 4% от медицинските сестри са на възраст под 30 години, а около 20% от българските лекари са над 60-годишна възраст.

За изданието Пламен Димитров посочва, че подобна тенденция има и при техническите специалисти, особено ИТ-специалистите. Съществува дефицит по отношение на хора с професии, които изискват високо ниво на квалификация, например заварчици. „Българската държава е инвестирала значителни ресурси в обучението и квалификацията на подобни специалисти, но в същото време няма адекватни политики, които да ги задържат на българския пазар на труда", изтъква президентът на КНСБ и допълва, че това е значителна загуба за България.
„Страната ни е изправена пред заплахата от изтичане на квалифицирани работници поради голямата разлика в заплащането и липсата на възможности за пълна реализация на пазара на труда тук", коментира Пламен Димитров за онлайн изданието. От материала става ясно още, че заплащането на труда в България е до десет пъти по-ниско в сравнение с това в западноевропейските страни.

Президентът на КНСБ изтъква още, че именно поради тази причина пълното отваряне на пазарите на труда по-скоро е проблем за България, отколкото за страните от Западна Европа. Според КНСБ твърденията за негативно въздействие върху пазарите на труда в приемащите страни са силно преувеличени на фона на ползите от приходите от данъчно облагане на българските работници. „Опитът на Германия и Обединеното кралство показва, че вноските, плащани от българските работници-мигранти в данъчната и солидарните системи в приемащите страни, са много по-големи от ползите, които българските работници получават от тях", пише в материала.

В заключение Пламен Димитров отбелязва, че от една страна миграцията води до липса на кадри със специална квалификация за българския пазар на труда, но от друга - не бива да се пренебрегват положителните ефекти в дългосрочен план. Президентът на КНСБ заявява, че свободното функциониране на пазарите на труда несъмнено ще допринесе за по-бързото увеличение на цената на труда в страната ни и този сближаващ ефект е от голямо значение не само за България, но и за всички държави-членки.