Зависи ли аутопсията от религията?
Секция: Анализи
01 Август 2014 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зависи ли аутопсията от религията?

/КРОСС/Аутопсията на 19-годишно момиче, което се удави в микроязовир край Пазарджик, разгневи мюсюлманите от квартал „Изток".

„За нас ще е грехода, ако се направи аутопсия, каза пред камерата на Нова мюсюлманин от Пазарджик. Той отрече в града да има имами от Саудитска Арабия, които да проповядват в района. Мъжът е категоричен, че няма разлика в исляма. На въпрос какъв ислям изповязват, той отговори - реален. 

19-годишино момиче от Пазарджик се удави в микроязовир край местността "Добра вода" в сряда. 

Група от 6-ма младежи на възраст от 13 до 21 години влезли да се къпят във водоема, вероятно са пропаднали в подводна яма. Родителите на децата успели да извадят пет от тях, 19-годишното момиче обаче не успели да спасят. Семействата са били на пикник в планинската местност. Четирима от младежите са откарани с линейки до Спешна помощ-Пазарджик, а едно от децата - от родителите му. Всички са в добро състояние и няма опасност за живота им.

„Те са момичета на 18-19 години, но водата започва да ги дърпа и само две са успяли да избягат от водата. Момичето се е заклещило под водата. Била е 15 минути под вода и се е удавила", разказа една от жените за злополуката.

По закон на местопроизшествието е направен оглед, а доказателствата, които се събират включват и аутопсия. От прокуратурата заявиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство.

Хората в квартала обаче са убедени, че чрез извършването на аутопсия на починалото момиче се погазват религиозните им права и заявиха, че е възможно да съдят България в Страсбург за погазване на религиозните им ценности.

„Законът трябва да се изпълнява. Аутопсия трябва да се направи, за да се види дали има някаква причина да се съмняват, че е взела опиати. Когато има млад човек, който си е отишъл не навреме, при необичайни обстоятелства, това е задължително", коментира в сутрешния блок на Нова телевизия адвокат Марин Марковски.

По думите му правенето на аутопсия е част от една проверка, свързана със събирането на доказателства и когато става въпрос за такива трагични обстоятелства е абсолютно задължителна.

„Във Закона за вероизповеданията има специален текст, който казва, че всички случаи, независимо от религиозните ритуали, чувства и практики, трябва да се изпълнява действащия закон", добави още адвокат Марковски.