Разследват кмета на Видин за престъпления по служба
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2014 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследват кмета на Видин за престъпления по служба

/КРОСС/Прокуратурата разследва кмета на Видин за престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата.

Герго Гергов беше задържан вчера от служители на ДАНС. Наложена му е 24-часова мярка за задържане.

Миналия месец видинчани изразиха възмущение от някои обществени поръчки за доставка на храни в детските градини и обвиниха кмета в непрозрачно управление.

„Разследването е свързано с действията на длъжностни лица от Община Видин във връзка с обществена поръчка и сключен договор след проведена такава за доставка на храни за общинските учреждения на държавна издръжка", заяви Румяна Арнаудова пред Нова. 

От прокуратурата заявяват, че са събрали още повече доказателства след разследването на журналиста Васил Иванов.

Доказателствата категорично сочели за нанесени сериозни щети за Община Видин.

Афери на кмета, завишени цени на храните за детските градини, общината купува на едро два пъти по-скъпо, отколкото струват продуктите на дребно или иначе казано - обратна пазарна икономика във Видин, но само когато купувач е общината - установи разследване на Нова.

„Оказа се, че е имало доста преписки в местната прокуратура, сигнали от граждани и компетентни лица за действията на кмета и тези цени. Доколкото знам, от ДАНС работят сериозно по случая, но след като прокуратурата в София разпореди да се задвижат нещата. Защо толкова време са се мотали там - това е въпрос на проверка на главния прокурор", обясни още преди седмица журналистът Васил Иванов.

По негови думи след показването на разкритията в предаването „Разследване", кметът на Видин дал пресконференция за местни журналисти.

„Той съобщи, че тези цени, които ние показваме, не са верни и че те работят по нормални. Но тези „нормални" цени са от няколко месеца, когато общински съветници и ние започнахме да се ровим в цените на продуктите", обясни Васил Иванов.